Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost er tilegnet dig, som drømmer om et sundt liv med minimal risiko for at udvikle alvorlige livsstilssygdomme. I denne guide bliver du gjort bekendt med, hvad du bør spise for at beskytte dig mod kronisk inflammation. Ifølge sygeforsikring.dk er det muligt at leve op til 10 år længere blot ved at leve antiinflammatorisk. Den mulighed kan du med fordel gribe for at forlænge dit liv med et helt årti.

Den antiinflammatoriske livsstil er i den grad på vej frem i disse år – med god grund vel at bemærke. Forskning viser nemlig, at skjult inflammation er skyld i mange livsstilssygdomme. Af følgende grund vil vi gerne bakke op om at prøve kræfter med denne givende livsstil. Med en simpel strategi vil du kunne holde dig i god form både fysisk og mentalt. Lyder det som noget for dig? Så bør du fortsætte læsningen og suge til dig af viden og inspiration.

Hvad er antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost er for alvor kommet på dagsordenen herhjemme. Den antiinflammatoriske livsstil anbefales i dag af både læger, kostvejledere og livsstilsrådgivere verden over. Du har sikkert også stødt på begrebet før – måske uden at forstå hvad dét reelt betyder at leve antiinflammatorisk.

To spørgsmål går igen; hvad er antiinflammatorisk kost? eller snarere; hvad består kosten af? Det skal du selvfølgelig vide for at kunne følge den fordelagtige livsstil, som efter sigende kan forlænge dit liv med adskillige år. Kosten består helt overordnet af følgende:

sund salat med bær og det hele
  • Fede fisk
  • Fuldkorn
  • Sojaprodukter
  • Krydderier og urter
  • Sunde olier
  • Grøntsager og bær
  • Funktionelle fødevarer

Opsummeret består kosten af syv råvaregrupper – de syv ovennævnte. Det er dog en god idé at dykke lidt dybere ned i, hvad man skal spise og drikke for at holde sig sund. Flere af råvaregrupperne er trods alt ret brede. For eksempel er ikke alle grøntsager og bær lige givende. Dette vil vi komme nærmere ind på i et af de kommende afsnit.

Kostpyramide

Der findes efterhånden rigtig mange forskellige kostpyramider – nogen bedre end andre.

I dag vil vi fremhæve den moderne kostpyramide i en antiinflammatorisk udgave. Du kan med blot ét klik downloade denne kostpyramide. Du er dog nødt til at sætte dig ind i, hvordan en kostpyramide fungerer, hvis du skal have gavn af den.

Pyramiden fungerer på den måde, at man så vidt muligt bør holde sig til de nederste lag, da disse lag indeholder de mest antiinflammatoriske fødevarer og drikke. De øverste lag i pyramiden indeholder mad og drikke, der er fedende, sygdomsfremkaldende og pro- inflammatoriske, hvilket selvsagt bør undgås. Dette fremgår af en artikel på iform.dk.

Den antiinflammatoriske kostpyramide består af fire forskellige lag bestående af henholdsvis lyseblå, lilla, lyslilla og orange. Lad os gøre dig lidt klogere på, hvad de forskellige lag består af:

  • Det lyseblå og lilla lag: mager fisk, nødder, frugt, krydderier, te m.v. (anbefales)
  • Det lyslilla lag: mørk chokolade, kartofler, æg, kaffe, sojaprodukter m.v. (frarådes)
  • Det orange lag: sukker, salt, slik, sodavand, chips, hvide ris m.v. (frarådes kraftigt)

Optimalt set skal du holde dig helt fra de to øverste lag, da fødevarerne i disse lag ikke gør noget godt for dit helbred. Du bør i hvert fald holde dit indtag af sukker, chips, hvide ris m.v. nede på et minimum.

Du kan med god grund printe kostpyramiden ud og hænge den op på dit køleskab. På den måde vil du hele tiden blive mindet om, hvad du bør spise, og hvad du ikke bør spise. Dette vil gøre det lidt nemmere for dig at leve antiinflammatorisk. Sæt evt. et mål for, hvor stor en del af din kost der skal bestå af antiinflammatoriske fødevarer. Det kan for eksempel være 80 % eller 90 % – afhængig af hvad du finder passende og realistisk. 100 % bør naturligvis være det endelige mål.

Antiinflammatorisk kost til morgenmad

Antiinflammatorisk kost til morgenmad

Morgenmad er dagens vigtigste måltid. Dette kommer næppe som en overraskelse for dig, men har du mon sat dig ind i, hvad du bør spise til morgenmad? Ellers vil vi gerne komme med et par kvalificerede bud. Det har nemlig stor betydning, at du indtager det rigtige om morgenen.

Din morgenmad kan med god grund bestå af sojayoghurt med havregryn, hørfrø og blåbær. Nyd maden sammen med et glas minimælk eller en kop te uden sukker. Så er du sikret en lækker og antiinflammatorisk morgenmad. Giv dig god tid til at nyde og fordøje din morgenmad.

Er du ikke til sojayoghurt, kan du i stedet nyde et stykke rugbrød med avocado og rapsolie. Alternativt kan du tilberede en lækker omelet med laks og spinat. Du bør så vidt muligt variere din morgenmad. Søg evt. inspiration i nogle af de mange opskriftsbøger – med fokus på antiinflammatorisk kost selvfølgelig.

  • Forslag 1: Sojayoghurt med havregryn, hørfrø og blåbær
  • Forslag 2: Et stykke rugbrød med avocado og rapsolie
  • Forslag 3: Omelet med laks og spinat

Antiinflammatorisk kost til aftensmad

For at leve antiinflammatorisk skal du selvfølgelig ikke kun spise antiinflammatoriske fødevarer til morgenmad, men også til aftensmad og til dagens øvrige måltider. Aftensmad er dagens sidste hovedmåltid, hvorfor dette måltid selvfølgelig bør prioriteres højt. Det er muligvis fristende at sætte tænderne i en stor pizza eller burger, men set med antiinflammatoriske øjne er det ikke det klogeste.

Der er et utal af muligheder for at tilberede antiinflammatorisk aftensmad. Din aftensmad kan for eksempel bestå af smørrebrød med rejer og avocado, krydret kylling med spidskål eller hønsesalat med hvidløg. Der findes flere hundrede antiinflammatoriske aftenmadsretter. Du er altså ikke tvunget til at spise det samme til aftensmad hver dag. Dog kan der være god idé i at tilberede aftensmad til flere dage – især hvis man bor alene.

  • Forslag 1: Smørrebrød med rejer og avocado
  • Forslag 2: Krydret kylling med spidskål
  • Forslag 3: Hønsesalat med hvidløg

Sådan holder det dig sund

Du får gang på gang at vide, at du skal leve antiinflammatorisk, men hvorfor egentlig? Antiinflammatorisk kost er vejen til et sundt helbred, idet kosten bekæmper inflammation og dermed holder dig sund og rask. Det er umuligt at gardere sig mod sygdom, men du kan som udgangspunkt forvente, at du lever længere og har mindre risiko for at blive syg, hvis du holder dig til de anbefalede antiinflammatoriske fødevarer. Det er særligt anbefalelsesværdigt at leve antiinflammatorisk, hvis man døjer med gigt, for eksempel leddegigt.

Den antiinflammatoriske livsstil har en positiv indvirkning på både velvære, energi og generelle helbred. Det forklarer, hvorfor så mange danskere har valgt at overgive sig til antiinflammatorisk kost. Det er dog vigtigt at forstå, at kosten ikke er den eneste afgørende faktor. Foruden at spise antiinflammatorisk skal du sørge for at motionere hyppigt, undgå stress, holde dig fra alkohol og desuden undgå rygning. Kaster din antiinflammatoriske livsstil ingen mærkbare resultater af sig, kan det skyldes, at du ikke motionerer nok, sover for lidt eller indtager for meget alkohol. Ergo skal du ikke kun tænke kosten ind i din livsstil. Det hele – lige fra kost og motion – skal gerne gå op i en højere enhed.

Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på antiinflammatorisk kost. Det hænger mest af alt sammen med, at der er forskel på, hvor konsekvente folk er med at leve antiinflammatorisk. For din krops skyld skal du være strategisk og vedholdende, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at mærke en effekt. Du får for eksempel ikke meget ud af at leve antiinflammatorisk i hverdagen, hvis weekenden bruges på at nyde junkfood, alkohol og slik.

Det kan tage tid at vende sig til den antiinflammatoriske livsstil, hvilket du bør acceptere. Det handler langt hen ad vejen om at ændre rutiner og vaner. Kunsten kan være svær – men bestemt ikke umulig – at mestre. Særligt svært kan det være at skulle leve af antiinflammatoriske fødevarer, hvis man er vant til at leve af med, der er spækket med sukker og fedt.

Det må du ikke spise

Dit liv – din kost.

I bund og grund bestemmer du helt selv, hvad du putter i munden. Du er altså i din frie ret til at leve af pizza og slik, hvis det er det, du føler for. Dette kan dog ikke anbefales. Det smager muligvis godt, men det gavner ikke ligefrem dit helbred. I dette afsnit vil vi fremhæve nogle af de fødevarer, som du bør undgå at spise.

Dette bør du så vidt muligt holde dig fra:

  • Mættet fedt (mælk, ost, kød m.v.)
  • Sukker (sodavand, slik m.v.)
  • Raffinerede produkter (hvidt brød, hvide ris m.v.)
  • Alkohol (af enhver art)
  • Salt (chips, popcorn m.v.)
  • Forarbejdede kødprodukter (pålæg, pølser m.v.)
  • Vegetabilske fedtstoffer (solsikkeolie, majsolie m.v.)

Der findes en meget simpel måde at undgå ovenstående på; du skal blot undgå at skrive det på din indkøbsliste. Du kan med fordel finde den antiinflammatoriske kostpyramide frem, når du skal lave en madplan for den kommende uge.

Få din bedre halvdel med på idéen om at leve antiinflammatorisk

Det er nemmere sagt end gjort at leve antiinflammatorisk, hvis man deler hjem med en kæreste eller ægtefælle, som ikke deler ens begejstring for den lidt specielle måde at leve på. Du bør derfor gøre en indsats for at overtale din bedre halvdel til at holde jer til antiinflammatorisk kost. Henvis evt. til denne guide, hvis du har svært ved at sætte ord på, hvorfor denne livsstil er yderst fordelagtig for både psyken og fysikken. Det er i hvert fald vigtigt, at han eller hun støtter dig og forstår, hvorfor du ønsker at leve antiinflammatorisk.

I kan med rette sætte jer ned og lægge en plan for jeres nye livsstil. Her skal der ikke kun diskuteres kost, men også motion og diverse vaner. Sæt for eksempel et mål om at motionere mindst 4 gange om ugen og kun drikke alkohol én gang om måneden. Med konkrete mål er det som regel lettere at holde motivationen oppe. Skriv evt. dine mål ned på et papir – både delmål og slutmål.