Sport og træning kan hjælpe sindslidende og psykisk syge

træning for sindslidende

Der kan ikke længere herske nogen tvivl om, at motion og sport er umådeligt sundt – på alle mulige planer! Ikke nok med at det er godt at holde kroppen i gang, er sport også godt for ens mentale velvære, og du får altså mere end muskelmasse ud af en tur i træningscenteret! Læs mere om det her.

Psykisk syge er i dårligere fysisk form end normalbefolkningen

Flere psykisk syge og sindslidende er i dårligere fysisk form end den danske normalbefolkning, og det kan blandt andet skyldes manglende overskud. Psykiske sygdomme medfører ofte træthed, lavt psykisk overskud samt en generel uoverkommelighedsfølelse, og derfor risikerer flere psykisk syge at blive overvægtige eller udvikle diabetes. Generelt er der – i forhold til normalbefolkningen – flere psykisk syge, som får en tidlig død, ryger, får diverse sygdomme og generelt får megen usund kost, og dette skyldes altså den generelle træthed og manglen på overskud. Det er imidlertid en umådeligt farlig cirkel at komme ind i, for hvis først man har vænnet sig til knap nok at bevæge sig og at leve af kost uden næring i, er det svært at bryde ud af denne rutine –  hvilket ellers er livsnødvendigt! Blot fordi man er psykisk syg eller sindslidende, er der ingen grund til, at man også skal udvikle livsstilssygdomme, og derfor er det vigtigt at få de psykisk syge i gang!

Træning og motion har en positiv effekt på psykisk syge

Motion er sundt. For alle. Både raske og syge mennesker – hvad end det er fysiske- eller psykiske sygdomme – har godt af at bevæge sig! Fysisk aktivitet forbedrer nemlig den generelle velvære, det mindsker risikoen for livsstilssygdomme, og desuden reducerer man anspændthed og får lettere ved at sove ved at dyrke motion. Der er altså masser af gode grunde til at komme ud af fjerene, og det gælder ikke mindst psykisk syge på et botilbud for senhjerneskadede! Ved at dyrke motion reducerer man for eksempel risikoen for, at en depression forværres. Desuden er det svært at tænke på meget andet, hvis motionen foregår ved høj intensitet, og det kan derfor virke som en afledningsmanøvre fra de triste tanker, en sindslidende eller psykisk syg måtte gå med. Desuden vil den motionerende sandsynligvis føle sig ”normal” i det tidsrum, der dyrkes motion, da det anses som en normal, sund og fornuftig ting at gøre, og dette kan have en positiv effekt på mennesker, der kæmper med den mentale sundhed. Dette kan man bl.a. gøre på en senhjerneskade botilbud.

Hvordan får man sindslidende og psykisk syge til at motionere?

Vi kan efterhånden snildt blive enige om, at der er megen fornuft i at få sindslidende og psykisk syge personer til at motionere og træne, men hvordan gør vi det? Grundet den overvældende træthed og det manglende overskud, mange sindslidende oplever, kan det være svært at overtale dem til at udfolde sig fysisk. Der er imidlertid flere botilbud for sindslidende, der er begyndt at sætte større fokus på motion i hverdagen. Et af dem er Botilbud Solskrænten i Faaborg, som også er et botilbud for psykisk syge og senhjerneskadet. Her går man meget op i den personlige velvære, og man fokuserer på at få beboerne på dette botilbud for for psykisk syge til at dyrke motion! Blot 30 minutter om dagen kan gøre underværker, og da motion er en yderst billig behandlingsform, er der ingen grund til tøven! Motion behøver nemlig knap koste noget, og det er et virkelig effektivt supplement til den gængse behandling af psykiske sygdomme. Faktisk har motion vist sig at have en positiv effekt ved både depression, kronisk træthedssygdom, skizofreni, misbrug, kroniske smertetilstande, alkoholisme og angst, så det er bare med at følge eksemplet fra det midtfynske botilbud for sindslidende!