Træning er sundt for helbredet

Træning er sundt for helbredet

Der er masser af gode grunde til at holde sig i form – det drejer sig om vores sundhed og om at have det godt. Sammen med kostvaner er træning da også i højsædet hos rigtig mange danskere nu om stunder. Vi har generelt meget fokus på, at vi skal leve sundt og længe – og have det godt med det. Vi ved, at motion gør os godt – gør os stærke og udholdende, og vi får mere energi og bedre humør af at træne jævnligt. Og der er masser af muligheder. Måske dyrker man fitness i et center, træner i en romaskine derhjemme eller løber en tur i skoven. Eller måske dyrker man en bestemt sportsgren som fodbold, tennis, golf eller atletik. Uanset hvad, er motion og træning kort sagt en rigtig god vane – bare man husker at dyrke det med måde.

Vi kan, i vores iver, somme tider komme til at overdrive vores træning – og derfor komme til skade. Somme tider så slemt, at man ikke selv er i stand til at udbedre skaden. Det kan også være, man blot falder og lander uheldigt, vrikker om eller bliver taklet i for eksempel en håndboldkamp. Det kan også være, man har været uheldig på skiferien. Eller måske er man over længere tid – i sin træning – kommet til at belaste for eksempel en albue eller et knæ for meget. Så meget, at det er blevet tid at få behandling for det. I den forbindelse kan det være værd at overveje behandling på et privathospital. Der findes gode privathospitaler i Danmark, for eksempel i Brøndby ved København.

Få god behandling på privathospital

Det er tre veje til at få behandling på et privathospital: Hvis man er dækket af en sundhedsforsikring, hvis der er for lang ventetid hos det offentlige, eller hvis man selv betaler for behandlingen. Ender man af den ene eller anden grund til behandling på et privathospital, er man – også her – i gode hænder. Og er træningsskaden sket, er det af stor betydning at få den rette udredning og behandling af skaden. Her vil man gå ind og se på, hvilken type sportsskade, der er tale om. Er det en traumatisk skade, altså pludseligt opståede skader, der sker ved for eksempel et fald/styrt. Eller er det de føromtalte overbelastningsskader, der er kommet over længere tid.

Samtidig er det også vigtigt at få klarlagt, hvad årsagen til skaden kan være – eller hvorfor belastningen er opstået. Og herudfra vil man udrede og behandle skaden, hvor der kan være tale om forstuvning, fibersprængning, skader i led og brusk og så videre. Behandlingen heraf vil da være meget forskelligartet, afhængig af skade og graden af, hvor slem skaden er. Uanset er man sikker på at få god og professionel behandling på et privathospital, hvor specialister gør alt for at hjælpe patienter godt videre efter en skade. Og netop det at komme godt videre kræver den rette diagnose og efterfølgende behandling af den skade, man har pådraget sig. Uanset hvem man er. Skaderne kan komme for alle typer idrætsudøvere, både de professionelle og ganske almindelige motionister. Men skaderne er ens for alle – de gør ondt og besværliggør både hverdag og motion.

Privathospitaler – et godt alternativ

Hvis man har muligheden for det, kan det da være en fordel at vælge at komme på privathospital. For hvis man for eksempel kommer til at vente for længe på grund af for lang ventetid i det offentlige, kan en skade blive værre. For eksempel kan en ankelskade kræve hurtig handling og behandling, for at den ikke udvikler sig og giver varige mén. Andre skader, som for eksempel tennisalbue, kan ofte gå i sig selv igen ved blot at holde armen i ro. Eller ved at undgå at lave den bevægelse, der giver problemer og skader. Men det kan være svært selv at vurdere, hvor slem en skade er, og hvornår den kræver behandling. Man kan derfor starte med at gå til lægen med sin skade, hvis man er i tvivl.

Men med al den snak om sportsskader skal man dog ikke lade sig skræmme. Dyrk endelig sport og motion, det gør godt for både krop og sjæl. Man føler sig mere frisk og sund, og man gør noget virkelig godt for sig selv. Hvis bare man husker ikke at overdrive. Alt med måde… Men kommer man alligevel til skade i sin motionsiver, er der heldigvis god hjælp at hente. Det er dejligt – og trygt – at vide, at professionelle specialister i både det offentlige og på privathospitaler kan og vil hjælpe os godt videre. Hjælpe os med udredning, behandling og efterbehandling. Og give os gode hjemmeøvelser samt guide os i at træne korrekt, så man undgår skader fremover. På den måde er vi ganske godt stillede, hvis uheldet skulle være ude. Og på den måde er privathospitaler et godt alternativ – og et godt supplement – til det offentlige, hvor ressourcerne somme tider simpelthen bare ikke helt rækker.