Crosstrainer test

dis2

En crosstrainer er en helt unik træningsmaskine. Den tilbyder nemlig noget, som andre træningsmaskiner ikke kan tilbyde.

Dette skyldes, at maskinen er en unik kombination af en stepmaskine, motionscykel og løbebånd. Derfor tilbyder den en meget speciel form for træning, der ikke kan opnås via andre motionsapparater.

Derfor er det heller ikke uden grund, at mange kalder crosstraineren for den mest effektive træningsmaskine, der findes på markedet.

Hvad enten målet er en styrket kondition, et vægttab eller blot kontinuerlig motion, så er der ikke meget, der kan konkurrere med crosstraineren.

Bedst til prisen

Masterfit TP500 crosstrainer

Bedste mellem valg

XTERRA Free Style 3.9E crosstrainer

Bedst i Test

NordicTrack C 14.9 crosstrainer

Find den bedste crosstrainer til prisen

Fælles for de fleste besøgende på denne underside er, at de er på jagt efter den bedste crosstrainer til prisen.
Er du også interesseret i at få maksimal værdi for pengene, hvad angår købet af en ny crosstrainer, så bør du hænge på lidt endnu. I denne store crosstrainer test fremhæver vi nemlig de crosstrainere, der præsterer allerbedst.

Med grundig research og omfattende sammenligninger har vi fundet en række crosstrainere, der er alle pengene værd og lidt til. Disse omtaler vi lidt længere nede på siden.

Skridtlængde, modstandsniveauer, egenvægt og dimensioner er blot nogle af de faktorer, vi har fokus på i vores store test af crosstrainere. Vi går i dybden med det hele, så vi kan finde den helt rigtige maskine til dig.

Sole E35 crosstrainer er en af de modeller, vi har valgt at fremhæve, idet det er en crosstrainer med rigtig mange funktioner og fordele. Skulle Sole E35 mod forventning ikke være en crosstrainer efter din smag, så kan du glæde dig over, at der findes rigtig mange fine alternativer.

Masterfit TP500 crosstrainer (bedst til prisen)

Masterfit TP500 er en solid og driftsikker crosstrainer. Maskinen udmærker sig på flere punkter, hvorfor du får meget for pengene. Blandt andet har den en skridtlængde på hele 40 cm., hvilket er en sjældenhed i denne prisklasse.

Foruden førnævnte bryster den sig også af en solid rammekonstruktion og lange håndtag, der giver brugeren gode grebsmuligheder. De indbyggede transporthjul medfører naturligvis, at du nemt kan flytte maskinen. Dette er særligt fordelagtigt, hvis ikke den skal stå fremme hele tiden.

Magnetmodstanden er elektronisk justerbar i 16 niveauer. Den leveres endvidere med en flot og intuitiv computer, hvorpå der er installeret 12 træningsprogrammer. Er der ikke et af disse, der harmonerer med din træning og mål, er der også mulighed for at lave dit eget. Desuden har den også et pulstræningsprogram.

I midterste håndtag er der en pulsmåler, hvorfor du kan måle din puls under dine træningspas. Pulsmåleren kan også bruges til at udføre en simpel formtest. Dét er en fantastisk detalje.

Specifikationer:

  • Mærke: Masterfit
  • Egenvægt: 51 kg.
  • Skridtlængde: 40 cm.
  • Niveauer: 16

XTERRA Free Style 3.9E crosstrainer (Bedste mellem valg)

crosstrainer XTERRA Free Style 3.9E

XTERRA Free Style 3.9E er en kraftig og robust maskine med en vægt på 70 kg. Den har en skridtlængde på 46 cm., hvorfor du er garanteret et naturligt og behageligt tråd. Free Style 3.9E er kåret som bedst i test i PriceRunners crosstrainer test, som er en af Nordens største tests af crosstrainere.

Motionsmaskinens svinghjul har en vægt på hele 8,6 kg. og er placeret på fronten. Placering af svinghjulet medfører, at du får et ellipseformet tråd, som er det tætteste, du kommer på en almindelig løbebevægelse. Derfor er det anbefalelsesværdigt at vælge en crosstrainer med frontplaceret svinghjul.

Den leveres med hele 15 programmer, hvorfor enhver bruger kan finde et udfordrende program. Desuden er fodpladerne udformet på en sådan vis, at de har en indadvendt hældning på to grader. Det mindsker de spændinger, der opstår i fod- og knæled under brug, hvorfor den også er ideel til genoptræning.

Specifikationer:

  • Mærke: XTERRA
  • Egenvægt: 70 kg.
  • Skridtlængde: 46 cm.
  • Niveauer: 16

ODIN C5 Crosstrainer (Godt valg)

ODIN C5 er en solid crosstrainer, der bryster sig af en god byggekvalitet og gode funktioner. ODIN har forsynet den med et svinghjul, der vejer 15 kg. Desuden har den en skridtlængde på 41 cm., hvilket giver et naturligt tråd. Selvfølgelig er der også indbyggede håndpulssensorer, så du kan følge intensiteten af din træning.

Maskinens indbyggede computer byder på stor brugervenlighed, ligesom den viser en stor mængde data om din træning. På ethvert tidspunkt kan du følge med i data om både tid, distance, kalorier, hastighed, puls, modstandsniveau, RPM samt watt.

Modstanden kan du justere elektronisk i 16 forskellige niveauer. For at undgå ensformig og monoton træning, leveres C5 fra ODIN med 21 forskellige træningsprogrammer. Dette garanterer, at du altid får en varieret og motiverende træning. Den har dimensionerne 156 x 78 x 166 cm. og en forholdsvis lav vægt på 43,3 kg.

Specifikationer:

  • Mærke: ODIN
  • Egenvægt: 43,3 kg.
  • Skridtlængde: 41 cm.
  • Niveauer: 16

Finnlo Cleverfold CF70 crosstrainer (Godt valg)

Finnlo Cleverfold CF70 er en funktionel og moderne crosstrainer, der er nem at pakke væk efter træning. Derfor er den især ideel for dig, der ikke ønsker, at din crosstrainer står fremme hele tiden. Til trods for, at den er forholdsvis kompakt, er der dog ikke sparet på funktionaliteten. Bl.a. er den forsynet med en LCD-skærm, der viser distance, tid, kalorier m.v.

Som noget unikt er den også forsynet med en ergometer-funktion, der kan generere mellem 10 og 350 W. Denne funktion medfører, at du har lettere ved at sammenligne din ydelse og fremgang på tværs af forskellige træningsmaskiner.

Desuden er der plads til fire brugerprofiler i computerens hukommelse på Finnlo Cleverfold CF70. Derfor kan den bruges af flere brugere, uden at I skal bekymre jer om at overskrive hinandens individuelle indstillinger.  Da den kan foldes sammen, måler den kun 80 x 60 x 138 cm. i sammenfoldet tilstand.

Specifikationer:

  • Mærke: Finnlo
  • Egenvægt: 44 kg.
  • Skridtlængde: 38 cm.
  • Niveauer: 16

Sole E35 crosstrainer (Testvinder i 2020)

Sole E35 2020 CrosstrainerSole E35 er en af de mest hædrede crosstrainere på markedet. Den er bl.a. kåret som Best Buy af flere store forbrugersider i USA – og det er ikke grundløst. Bl.a. er den forsynet med et svinghjul på 11,3 kg. og fire hjul, der glider på skinner, hvilket resulterer i en glidende og behagelig træning, der er næsten lydløs.

Den elektromagnetiske modstand indstilles nemt på håndtaget, hvorfor du nemt kan styre træningen selv. Maskinen har også den unikke funktion, at rampevinklen kan indstille fra 0 til 30 grader. Derved kan du træne forskellige dele af underkroppen, alt efter dit valg af rampevinkel.

Maskinens unikke pedaler er udformet i tæt samarbejde med fysioterapeuter. De har som bekendt fået en hældning på to grader, hvilket reducerer belastningen på ankler og knæ. Desuden er de justerbare i tre forskellige niveauer, hvorfor du er garanteret en skræddersyet komfort under træning.

Specifikationer:

  • Mærke: Sole
  • Egenvægt: 105 kg.
  • Skridtlængde: 51 cm.
  • Niveauer: 20

Købsguide: Vigtige egenskaber ved en crosstrainer

crosstrainer testDer er mange egenskaber, der har relevans i forbindelse med købet af en crosstrainer. Derfor er det vigtigt, at købet foretages med stor omhu, da du naturligvis skal sikre, at du finder en maskine, der harmonerer med dine behov og nuværende (og fremtidige) konditionsniveau.

Endvidere er der også en række egenskaber, der er vitale, uanset maskinens formål, dit konditionsniveau m.v. Det er egenskaber, der skal være i orden, hvis du vil garanteres en komfortabel, men dog effektiv træning.

Front- eller bagdrev

Du skal vurdere, hvorvidt du ønsker at købe en front- eller bagdrevet model. Som regel er de frontdrevne modeller at foretrække, da de giver en fladere bevægelse end en bagdrevet. Bevægelsen minder en del om langrend, hvilket giver en skånsom belastning af knæene.

Den skånsomme knæbelastning er en af de styrker, der har været en særlig stor faktor i træningsmaskinens store popularitet – særligt blandt overvægtige og ældre motionister.

Svinghjul

En vital del af enhver crosstrainers mekanik er svinghjulet. De trin, der foretages på maskinen, får nemlig dette svinghjul til at rotere.

For at sikre en stabil og jævn modstand er det vigtigt at vælge en maskine med et tungt svinghjul. Faktisk skal det gerne være så tungt som muligt. Derfor kan man generelt sige, at jo højere vægt det har, desto bedre er det. Vær derfor opmærksom på denne faktor, når du gennemgår det store udvalg af crosstrainere.

Skridtlængde

Træningen på en crosstrainer skal ikke blot være effektiv – den skal også være behagelig. Dette sikres ved, at brugeren opnår de rigtige, elliptiske benbevægelser. For at sikre dette er det en nødvendighed, at maskinen har en skridtlængde, der er tilstrækkelig stor.

Har den ikke det, resulterer det i, at bevægelserne let bliver for små, hvorfor brugeren får en træning, der er både mindre effektiv og mindre komfortabel. En billig crosstrainer har som regel en kort skridtlængde på mellem 30 og 40 cm., mens de dyrere modeller har en skridtlængde på mellem 40 og 50 cm.

I denne sammenhæng bør det også pointeres, at brugerens højde har indflydelse. Jo højere du er, desto større skridtlængde behøver du nemlig. Er du ikke specielt høj, kan en kort skridtlængde faktisk være den bedste løsning. Er du over 160 cm. høj, bør skridtlængden dog ikke være under 40 cm.

Bremsetype

En crosstrainer har enten elektromagnetiske eller permanentmagnetiske bremsere. Generelt anbefales det at vælge en model med elektromagnetiske bremser, da de er at foretrække frem for permanentmagnetiske. Det skyldes, at førstnævnte ikke har nogen bevægelige dele, der bliver slidt op med tiden.

På de permanentmagnetiske bremsere er der derimod bevægelige dele. De er som regel at finde på de billige modeller, da de er billigere at fremstille. De elektromagnetiske bremsere er derfor mere almindelige i de højere prisklasser. Skal maskinen bruges meget, er det dog værd at betale for.

Computer

Det er vigtigt at vælge en crosstrainer, der er forsynet med en god træningscomputer. Det er nemlig denne, der muliggør brugen af forskellige træningsprogrammer, der kan skabe variation i din træning. Eksempelvis er det muligt at veksle mellem programmer til intervaltræning, fedtforbrænding, maraton osv.

Selv de billige modeller er i dag udstyret med en træningscomputer, der leveres med præprogrammerede programmer. Derfor er det ikke antallet af programmer, der har betydning, men derimod indholdet af dem. Det er nemlig indholdet af programmerne, der afgør, hvor god og effektiv træningen bliver.

Ydermere bør du kunne indtaste brugerens vægt og alder, hvorefter de forskellige programmer selv sørger for at indstille sig til en belastning, der egner sig til brugeren, så det bedste træningsresultat opnås.

Pulskontrol

Pulskontrollen er ganske vist en del af computeren, men er dog ikke standard på alle modeller. Derfor er det en funktion, der er separat angivet. Med denne funktion kan du måle din puls via håndtagene, hvorefter din puls vises på displayet.

Funktionen er vital, da den hjælper brugeren med at opretholde den ønskede belastning. Bruges maskinen til at opnå et vægttab, skal man holde en jævn puls. I andre tilfælde har man brug for at træne i intervaller med varierende puls.

De fleste modeller med pulskontrol tilbyder ligeledes at regulere modstanden løbende, hvilket garanterer, at pulsen altid holdes på det ønskede niveau. Det er modsat den måde, modstand traditionelt er brugt, da det som regel er modstanden, der er styrende. Her kan man vende det på hovedet og lade pulsen styre showet.

At variere modstanden efter pulsen resulterer i en mere effektiv træning, da det er den bedste indikator at måle ud fra. Blandt mere seriøse motionister ses dette som en nødvendighed for at opnå en effektiv træning. Under alle omstændigheder anbefales det at vælge en crosstrainer med indbygget pulskontrol.

Pris

Prisen er et aspekt, der ikke er til at komme udenom. For de fleste er det tilmed et af de vigtigste aspekter af deres valg. I og med, at producenterne af crosstrainere henvender sig til vidt forskellige målgrupper, med de motionsmaskiner de laver, er der også stor variation i priserne.

De billigste modeller kan som regel købes til cirka 2.000 kr. I nogle tilfælde findes de endda billigere på tilbud. De dyreste modeller kan nemt kan koste mere end 50.000 kr. Det vidner om, at der er enorm prisforskel på de forskellige crosstrainere. Det er dog ikke uden grund, at priserne varierer.

Prisforskellen giver et godt billede af den store kvalitetsforskel, der er på de forskellige modeller. Beslutter du at købe en af de dyrere modeller, får du ikke blot en overlegen byggekvalitet og funktionalitet, men også en maskine med en markant længere levetid. De billige modeller har en tendens til hurtigt at slides.

En dyrere crosstrainer er dog ikke altid bedre end en af de billige modeller i samme klasse. Det hele handler om dine behov, hvorfor prisen heller ikke bør være det mest afgørende aspekt af dit valg. Vælger du en billig model, skal du dog være forberedt på, at den kan føles ustabil ift. modellerne, du kender fra fitnesscenteret.

Størrelse

Har du begrænset plads til crosstraineren, er du nødt til at vælge en kompakt maskine. Det er ikke umuligt at finde en sådan maskine, men der er dog en pris, der skal betales. De mindre og kompakte modeller er nemlig også mindre stabile.

Det er ensbetydende med, at de ikke kan holde til en lige så stor belastning som større og mere robuste modeller. Er pladsen ikke et problem, er en model med større rammestørrelse typisk bedre, da de er mere stabile.

Mange fordele ved at bruge en crosstrainer

En crosstrainer er et meget alsidigt træningsapparat, der byder på adskillige fordele. Det er ensbetydende med, at der er mange gode grunde til at investere i en sådan træningsmaskine. Dette er naturligvis gældende, uanset hvad formålet med købet er.

En række af de mest fremtrædende fordele ved brug af en crosstrainer er præsenteret herunder. Med afsæt i disse har du selvfølgelig betydeligt lettere ved at vurdere, hvorvidt det er den rette motionsmaskine for dit vedkommende

Et effektivt hjælpemiddel til kalorieforbrænding

En af de klare fordele ved en crosstrainer er, at det er en maskine, der har en unik evne til at sætte gang i din kalorieforbrænding. Derfor vil det være et yderst effektivt hjælpemiddel i forbindelse med et vægttab. Er dit mål at tabe dig, er der få metoder, der er bedre end træning på dette træningsapparat.

Ifølge eksperter forbrænder man mellem to og fire gange så mange kalorier på denne maskine, som du gør på en rask spadseretur. Hvor mange kalorier der forbrændes er afhængig af den valgte intensitet. Det kan dog opstilles med cirkatal på følgende vis:

Lav intensitet giver en forbrænding på ca. 450 kalorier pr. time
Medium intensitet giver en forbrænding på ca. 650 kalorier pr. time
Høj intensitet giver en forbrænding på ca. 830 kalorier pr. time

Det anbefales, at man så vidt muligt forsøger at holde en medium intensitet. Det er nemlig her, at kroppen forbrænder en del af kroppens fedt. Det vil resultere i et hurtigere og mere effektivt vægttab.

Årsagen til dette er, at kroppen er designet til at forbrænde kulhydrater såsom sukker først, hvorefter den tager fat på det overflødige fedt. Ønsker du at tabe dig, er intervaltræning også en god idé, da man dermed kan veksle mellem medium og høj intensitet – hvis konditionen vel at mærke tillader det.

Crosstraineren er blid mod kroppen

En crosstrainer udmærker sig også ved at være blid mod kroppen. Det er den, da kroppens led ikke belastes på en usund måde. Der er mange danske motionister, der løber en tur flere gange om ugen. Det er også en god form for motion, men mange løbere oplever, at de udsættes for overbelastningsskader.

Det er forårsaget af, at kroppen ikke er bygget til at kunne holde til de hårde stød, som ikke kan undgås, når du løber. Det er dog især, hvis du løber på enten asfalt eller beton, at det forekommer. Træner du i stedet på en crosstrainer med en glidende bevægelse, hvor fodstilling og højde kan indstilles, kan du undgå dette.

Ønsker du at dyrke motion på skånsom vis, bør du derfor ikke betvivle, hvorvidt en crosstrainer er det rette valg for dig. Dine led bliver nemlig ikke belastet i samme grad, som hvis du i stedet tog 30 min. på løbebåndet. Det gør, at man vil opleve færre skader, da kroppen ikke udsættes for samme grad af belastning.

Træningsmaskinen giver mulighed for varieret træning

Mange tror fejlagtigt, at det kun er muligt at træne på én måde på crosstraineren. Det er dog bestemt ikke tilfældet. Hvad enten du vælger den billigste eller bedste crosstrainer, er det muligt at justere modstanden. Derved er der selvfølgelig også mulighed for at variere dine træningspas.

Du kan indstille modstanden, så den er svarende til en gåtur, løbetur, at bevæge sig op ad en lille bakke, eller tilmed at bestige et bjerg. Derfor er det et godt valg for dig, der ønsker at variere din træning. Det vidner dog også om, at det er en maskine, der kan hjælpe dig i mål med en lang række træningsmål.

Hvorfor er crosstraineren blevet så populær?

Der er flere målinger, der har vist, at langrendsskiløb er en af de sportsgrene, hvor udøverne bruger absolut mest energi. Det er der en rigtig god grund til. Når man dyrker langrendsskiløb, så er hele kroppen i bevægelse. I og med, at hele kroppen er i bevægelse, er stort set alle kroppens muskler også i spil.

Derfor er det også en glimrende motionsform. Desværre er det ikke alle, der har mulighed for at snuppe en skitur efter arbejde. Heldigvis kan man investere i en crosstrainer, der fungerer som en glimrende erstatning. Den kan nemlig udfordre din krop på samme vis, hvor både ben, arme og resten af kroppen er i spil.

Af den årsag er du også sikret, at du får en sublim, effektiv forbrænding af kalorier. Desuden er det et apparat, der tillader dig at få pulsen op i løbet af kort tid. Hvis du har et ønske om at forbedre din kondition eller om at tabe dig, bør der ikke herske nogen tvivl om, at en crosstrainer er det perfekte redskab til dette.

Den skånsomme træning har også gjort den populær

Som angivet tidligere, er det også en maskine, der udmærker sig ved, at kroppens led ikke bliver belastet på en usund måde. Er du en af de mange danskere, der løber et par gange i ugen, udsætter du faktisk dine led for en usund belastning. Det er gældende til trods for, at det er en udmærket form for motion.

Som følge af dette, ses det også ofte, at løbere oplever overbelastningsskader. Det kan der være flere grunde til, men i de fleste tilfælde er det forårsaget af, at kroppen ganske enkelt ikke er bygget til de stød, som den udsættes for, når man løber.

Ønsker man at undgå dette, kan man passende træne på en crosstrainer. Her opstår disse problemer nemlig ikke.

Bruges ofte til vintertræning

Der er dog også mange, der kun bruger deres crosstrainer om vinteren. I Danmark er det både koldt og mørkt om vinteren. Derfor er det ikke blot ubehageligt at løbe i kulden, men kan være decideret farligt, da der er en risiko for, at man glider på de isglatte veje.

Som følge af dette er der også mange, der bruger en crosstrainer som alternativ til at løbe udenfor i sne og slud. Det betyder, at det ikke er alle, der bruger den som deres primære motionsform. For mange er der blot tale om afveksling fra andre motionsformer, hvad enten det er løb, gang eller cykling.

Endvidere er det også værd at fremhæve, at det er en maskine, der tillader dig at læse eller se tv, samtidig med at du motionerer. Det kan gøre det en kende lettere at opretholde motivationen til at motionere.

Læs også: De bedste romaskiner til hjemmebrug

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken crosstrainer er bedst i test?

Skal du have den absolut bedste crosstrainer til prisen? Så kan du med fordel vælge en af de modeller, der er blevet kåret som bedst i test. Her i guiden vil du blive præsenteret for nogle af de crosstrainere, der klarer sig allerbedst i test. Dette kan være en rigtig god inspiration, hvis du er i tvivl om, hvilken crosstrainer du skal vælge.

Er en crosstrainer eller motionscykel bedst?

Det er langt hen ad vejen en smagssag, om man er mest til en crosstrainer eller en motionscykel. Det hænger sammen med, at der er fordele og ulemper ved begge cykeltyper. Den helt afgørende fordel ved en crosstrainer er, at du med denne motionsmaskine kan aktivere og træne hele din krop. Det gælder både dine ben, arme, ryg osv. Er det derfor en god allround træning, du ønsker, så skal du investere i en crosstrainer.

Hvad koster en crosstrainer?

Prisen for en crosstrainer afhænger af, om man kigger på modellerne til professionel brug eller til hjemmebrug. De mest populære crosstrainere til hjemmebrug koster mellem 5.000 og 15.000 kr. Der findes dog også crosstrainere til professionel brug, der koster fra 16.000 kr. Skal du have en god crosstrainer, der ikke koster en formue, men som alligevel byder på høj kvalitet, så skal du vælge en model fra mellemprisklassen.