Vippebræt / balancebræt

En god balance kommer ikke af sig selv. Du kan med andre ord ikke forvente, at din balanceevne bliver bedre, hvis du ikke bruger tid på målrettet træning. Det er en god idé at træne sin balance, uanset om man er barn, ung, midaldrende eller gammel. Ønsker du at træne din balanceevne, kan du vælge at bruge penge på et fitnessabonnement, ligesom du kan hyre en fysioterapeut, men det er ikke en decideret nødvendighed.

Der opleves i øjeblikket stor efterspørgsel på de klassiske vippebrætter eller også kendt som balancebrætter. Du skal kun bruge én ting, hvis du vil prøve kræfter med balancetræning derhjemme – nemlig et balancebræt. Investerer du i et balancebræt, kan du i princippet træne din balance hver eneste dag.

Titan balancebræt

Billigt valg
 • Titan balancebold
 • Pris: 299,00

Wobblesmart balancebræt

Godt træ
 • wobblesmart balanceboard
 • Pris: 397,00

BOSU - Both Side up - Pro

PRO valg
 • balancepude
 • Pris: (Produktet er udgået)

Anbefaling af gode balancebrætter

Du har måske allerede fundet ud af, at det er hensigtsmæssigt at købe et balancebræt, men nu kommer næste problem, for hvilket balancebræt skal du købe? Det er en udfordring, som du kun kan løse, hvis du gør dig nogle grundige overvejelser.

Det er ikke nemt at skulle sammenligne markedets mange balancebrætter, men det behøver du heldigvis ikke at bekymre dig om. Vi kommer nemlig med tre velbegrundede anbefalinger af balancebrætter – bestående af et billigt, et middel godt og slutteligt et professionelt balancebræt.

Video guide med et par øvelser

Billigt vippebræt

billigt balancebrætSøger du et billigt, men godt vippebræt, kan du overveje at købe dette billige vippebræt, som er fremstillet af robust plast. Vippebrættet er 35 cm. i diameter og har antiskrid på selve ståfladen. Du kan dermed træne din balance uden at være bange for at glide af brættet på et ubelejligt tidspunkt.

Det prisvenlige vippebræt kan bruges på både gulv og tæppe. Det kan sågar bruges på terrassen. Du kan evt. købe en beskyttelsesmåtte, hvis du er bange for, at dit gulv tager skade.

Vippebrættet koster ikke alverden, men på trods af det får du leveret et kvalitetsprodukt med en fornuftig levetid. Rejser du ofte til udlandet, kan du tage dette vippebræt med dig, da det hverken fylder eller vejer ret meget. Læs evt. nogle af de mange bedømmelser og anmeldelser af produktet, hvis du ikke føler dig helt overbevist endnu.

Relevant info:

 • Diameter: 35 cm.
 • Prisklasse: Lav

Wobblesmart justerbart balancebræt

Wobblesmart justerbart balancebrætWobblesmart er skaberen af dette balancebræt, som tilhører den mellemhøje prisklasse. Det er typisk i mellemprisklassen, at man finder de bedste balancebrætter til prisen. Der bør i hvert fald ikke herske tvivl om, at dette balancebræt er pengene værd.

Det er vores vurdering, at det udvalgte balancebræt er et af de smarteste og mest brugervenlige på markedet. Wobblesmart har designet og udviklet et topmoderne redskab, som kan justeres i seks niveauer. Du får således leveret et balancebræt med trinløs sværhedsgrad. Det tager kun få sekunder at skifte sværhedsgrad fra let til svær.

Balancebrættet er udstyret med en skridsikker kugle af naturgummi, som er med til at sikre, at du står helt fast på gulvet. Der er endvidere markeringer til at måle dit niveau i takt med, at du bliver bedre. Der er dermed ingen risiko for, at du mister motivationen lige foreløbigt. Brættet er 39 cm. i diameter og har en bæreevne på op til 150 kg.

Relevant info:

 • Diameter: 39 cm.
 • Prisklasse: Mellem

Bosu Pro balancebræt

BOSU Pro - Both Side Up - Balance trænerBosu Pro er muligvis markedets bedste (og dyreste) balancebræt.

Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan foretage dig med denne balancebold. Du kan både sidde, gå, steppe, hinke og sjippe på balancebolden, som måler 65 x 30 cm. og har en bæreevne på op til 160 kg.

Da der er tale om en balancebold, medfølger der en lille fodpumpe, som gør det nemt at pumpe bolden op. Der er med dette redskab rig mulighed for at udfordre både styrke, koordination, udholdenhed og stabilitet.

Bosu Pro bliver brugt i mange professionelle sammenhænge, men den kan også sagtens bruges i hjemmet. Du skal købe den omtalte balancebold, hvis du gerne vil have et fremtidssikret og multifunktionelt redskab, som er let at rengøre og vedligeholde.

Relevant info:

 • Diameter: 65 cm.
 • Prisklasse: Høj

Hvad kan jeg træne på et vippebræt?

Du kan på et vippebræt træne din balanceevne, så du nemmere kan klare hverdagen og ikke mindst din træning uden at miste balancen og komme til skade i forskellige sammenhænge. Du kan foruden balanceevnen også træne din reaktionsevne og din koordination.

Derudover kan du forebygge diverse skader, heriblandt knæ- og ankelskader, ved at træne på et vippebræt. Det er tilmed muligt at bruge vippebrættet i forbindelse med genoptræning. Det er helt naturligt, at din balanceevne bliver forringet i højere eller mindre grad, når du bliver skadet, hvorfor det er alfa omega, at du er opmærksom på at styrke din balance, når du har været ramt af en skade. Du kan i det kommende afsnit læse mere om, hvilke genoptræningsmuligheder der findes.

Genoptræning med et vippebræt

I forrige afsnit kunne du læse, at det er fordelagtigt at bruge et vippebræt i forbindelse med genoptræning, men hvordan kan det hjælpe dig, og hvilke øvelser skal du lave? Det er nogle af de spørgsmål, vi vil forsøge at svare på.

Det kan være ubeskriveligt hårdt at komme sig efter en skade, men man er ikke desto mindre nødt til at genoptræne, hvis man vil kunne præstere sit maksimale igen. Er dine knæ og / eller ankler svækket, er det meget sandsynligt, at din balanceevne også er blevet forringet. Det er netop i den forbindelse, at du skal bruge tid og energi på genoptræning.

For de flestes vedkommende er det hensigtsmæssigt at bruge et vippebræt som et led i genoptræningsfasen, men det gælder altså ikke for alle. Herunder får du nogle tips til brug af vippebræt til genoptræning:

 1. Vær forsigtig i starten
 2. Lyt til kroppens signaler
 3. Rådfør dig med en fysioterapeut (kompetent vejledning er et must)

Øvelser på et balance- / vippebræt

Interesserer du dig for balancetræning, bør du allerede vide, at der findes forskellige øvelser. Der er selvfølgelig nogle øvelser, som er mere populære og anvendte end andre, men det er bestemt nyttigt at kende til flere forskellige øvelser for at sikre en afvekslende træning.

Lad os da lige gennemgå et par øvelser:

Øvelse 1 – Stil dig med begge fødder på dit balancebræt – kør brættet rundt på jorden uden at lade kanten slippe underlaget – skift retning når du finder det passende.

Øvelse 2 – Stil dig med begge fødder på dit balancebræt – vip frem og tilbage – undgå at brættet klasker i gulvet (du kan også vippe fra side til side).

Du kan gøre det hele lidt mere udfordrende ved at lukke øjnene eller ved at stå lidt bredere på brættet. Spørg evt. din fysioterapeut og / eller personlige træner efter flere øvelser.