Træningsmaskiner

traeningsmaskinerMarkedet byder på mange forskelligartede træningsmaskiner, der hver især er udviklet med henblik på at aktivere en eller flere muskelgrupper. Derfor vil det ikke være alle træningsmaskiner, der harmonerer med, hvad du søger.

Ligeledes er det sjældent muligt at træne og styrke hele kropsmuskulaturen med en enkelt maskine. Det kræver derimod et mindre udvalg af fitnessmaskiner. Du kan dog overveje en multitræner, hvis du kun har plads til én maskine.

Der er forskel på trænings- og motionsmaskiner. Træningsmaskiner bruges som regel til styrketræning, mens motionsmaskiner bruges til at motionere – deraf navnet.

En træningsmaskine er en dyr investering. Hvis du synes at det bliver for dyrt, kan du også kigge i vores kategori med træningsudstyr, hvor du finder billige alternativer til din hjemmetræning.

Herunder får du en oversigt over alle vores guides og tests med træningsmaskiner. Du finder konkrete anbefalinger af alle typer. Klik dig ind på den træningsmaskine du vil læse mere om.

Du skal vælge træningsmaskiner ud fra dit eget behov

Træningsmaskinerne på det danske marked adskiller sig på mange punkter. Derfor kan det virke besværligt at gennemskue, hvilke af de mange maskiner der harmonerer med dine behov, målsætninger og ønsker.

Det kan virke tiltalende blot at vælge den første og bedste maskine, hvis ikke du har erfaring og viden på området. Det er dog vigtigt, at du ikke gør dette, da du løber en stor risiko, hvis du gør dette. Du risikerer at ende med en maskine, der ikke kan hjælpe dig tættere på dit fysiske mål – f.eks. at tabe dig 10 kg. eller blive mere muskuløs.

Hvis ikke din træningsmaskine hænger sammen med dine behov, er den ikke meget værd. Derfor er det essentielt at fokusere på dette, når du står over for at skulle købe en trænings- eller motionsmaskine.

træningsmaskine - Motionscykel

Hvad er målet med din træning?

Når du skal vælge træningsmaskine, bør du vælge ud fra, hvad målet med din træning er. Hvis dit ønske er at motionere og holde formen ved lige, er det en motionsmaskine, der er det rette valg.

I denne sammenhæng har du selvfølgelig rigtig mange muligheder, herunder romaskiner, løbebånd og motionscykler. Ingen af disse maskiner er til gengæld brugbare, hvis ønsket er at opbygge muskelmasse.

Er det dit mål, bør du være opmærksom på, at det sjældent er tilstrækkeligt med en enkelt maskine. Der findes maskiner, der kombinerer flere maskiner i én, som tillader at træne store dele af kroppen, men udvalget af disse maskiner (multitrænere) er forholdsvis begrænset.

Netop derfor kan det være vanskeligt at styrketræne i eget hjem, hvis ikke man har plads til flere maskiner. Eneste løsning i denne sammenhæng er at investere i en multimaskine / multitræner til styrketræning. Den er nemlig udviklet til at kunne træne hele kroppen. Derudover er det altid en god idé at købe nogle håndvægte.

Hvor meget plads har du?

Ikke alle har lige meget plads til deres træningsmaskiner. Derfor skal der tages højde for dette, når du skal købe en trænings- eller motionsmaskine.

Har du ikke meget plads at gøre godt med, skal du selvfølgelig forsøge at finde en maskine, der enten er kompakt, kan foldes sammen e.l. Der er mange muligheder i denne anledning, da der findes et utal af pladsbesparende løsninger.

Dette er også ensbetydende med, at du ikke skal føle, at du ikke har mulighed for at købe en træningsmaskine, blot fordi du bor i et mindre hus eller lejlighed.

Du skal dog være indstillet på, at du ved de små og lette modeller som regel må gå på kompromis med kvaliteten. Derfor er det bedre at købe en maskine, der kan foldes sammen, da det sjældent (aldrig) er hensigtsmæssigt at gå på kompromis med byggekvaliteten.

Hvis du ikke har plads til den ønskede træningsmaskine i stuen, så kan du overveje at omdanne kontoret til et træningsrum. Der er nemlig ingen tvivl om, at de større og pladskrævende modeller er mere robuste og stabile. Derfor er de som regel også de bedste køb.

Fordele ved træningsmaskiner

Der er mange fordele ved at benytte sig af en eller flere af ovenstående træningsmaskiner. Du kender nok allerede en del af dem, da de er nævnt tidligere i teksten, men lad os lige hurtigt opsummere, de mange fordele der er.

  1. Du kan hurtigt tabe dig nogen ekstra kilo – Har du svært ved at tage dig sammen til enten at bevæge dig udenfor eller i fitnesscentret, så er det her en god start.
  2. Opbygge muskler – Det er vigtigt at bruge sine muskler, det er også grunden til at vi har dem. Hvis du gerne vil have store muskler er der masser af gode styrketræningsmaskiner til dig.
  3. Genoptræning – Har du en skade, problemer med ryggen eller går du ikke så godt, så kan vi med fordel anbefale dig en maskine. Du skal vælge en maskine der er skånsom og ikke overbelaster dine muskler. Vælg derfor med omhu.
  4. Mange sundhedsmæssige fordele – Det siger lidt sig selv, at det er sundt at træne. Men ved at træne et par gange om ugen kan du forebygge mange sygdomme!
  5. Styrke din balance – Især ældre folk kan have en dårlig balance. Det kan derfor hjælpe på problemet med den rette maskine.
  6. Spare penge – Et fitness abonnement er ikke helt billigt, det er en træningsmaskine ej heller, men tænker du et år frem, så har du hurtigt betalt en træningsmaskine igennem dit fitness abonnement.
  7. Det er nemt – Du skal ikke bruge tid på transport frem og tilbage og du skal ikke tænke på det danske vejr!

Læs også om træningsudstyr her.

En træningsmaskine er en stor investering

Det er ikke billigt at købe en træningsmaskine. Det er du nødt til at være forberedt på.

Mange forsøger at spare penge ved at jagte billige alternativer til de bedste maskiner, men det er ikke vejen frem. De billige modeller er nemlig ikke nær så robuste, fleksible og brugervenlige som de dyrere.

Billige træningsmaskiner bærer ofte præg af dårlig kvalitet, hvorfor du ikke blot risikerer at blive træt af maskinens raslen og manglende fleksibilitet. Faktisk kan du ende med en maskine, som går i stykker efter kort tids brug.

Derfor er det mere hensigtsmæssigt at investere en kende mere, da du derved sikrer, at du får en markant bedre maskine. Ikke nok med, at det er tydeligt at mærke, at kvaliteten er bedre, så vil du også kunne forvente, at maskinens levetid er længere.

I og med, at der er stor forskel på de forskellige træningsmaskiner, er det ikke muligt at give et konkret svar på, hvad du skal forvente at betale. Du frarådes dog som bekendt at vælge en af de billigste modeller på markedet, da de sjældent er pengene værd.

Selvom pris og kvalitet utvivlsomt hænger sammen, når det drejer sig om træningsmaskiner, så skal du ikke være rad for at sammenligne priser og være opmærksom på gode tilbud. Mange af de testvindende maskiner til træningsbrug forhandles mange steder, og priserne varierer ofte så meget, at det giver mening at sammenligne priser på tværs af forhandlerne.