Sportstape guide: Find den rigtige sportstape til dig

dis2

SportstapeI vores aktive samfund bliver der handlet sportstape i kilometervis. Det specialudviklede tape kan bruges til både forebyggelse og behandling af en lang række skader og er derfor helt naturligt populært blandt aktive danskere.

Du har sandsynligvis set mange af de store stjerner bære sportstape og er nu begyndt at overveje, om tapen også vil kunne lindre dine smerter og give den fornødne støtte. Dette kommer helt og aldeles an på, hvilken skade du har pådraget dig, og hvor slemt det står til. Du kan om ikke andet gøre dig selv en stor tjeneste ved at sætte dig ind i, hvad sportstape er for en størrelse, og hvordan det bruges bedst. I artiklen vil vi også fokusere på, hvor man kan gøre en god handel på denne type tape.

Tape er ikke et mirakelmiddel, men lider du af en muskelskade i enten knæ, skulder, fod, ankel eller et helt femte sted, så kan du opnå både aflastning og lindring vha. sportstape. De fleste fysioterapeuter og øvrige eksperter anbefaler brug af tape, så der er ikke tale om tvivlsomme salgstaler fra forhandlernes side.

Sådan taper du

Har du brug for hjælp til at montere den nyindkøbte sportstape? Så vil vi gerne hjælpe dig lidt på vej. I første omgang skal det dog siges, at det er forskelligt, hvordan tapen skal påsættes, alt efter om skulderen, anklen eller knæet skal tapes.

Fælles for stort set alt sportstape er, at det leveres med en monteringsvejledning. Denne vejledning skal læses, forstås og følges trin-for-trin for at sikre maksimal effekt. Spørg en fagperson til råds, hvis du har brug for yderligere input til brug af elastik sportstape eller anden tape.

Sådan finder du det bedste sportstape

At finde det bedste sportstape lyder måske som noget af en opgave, men det behøves ikke at være så svært endda. Med en god grundviden omkring tapens funktionalitet og forskelligheder er der rig mulighed for at finde den helt rigtige variant.

Indledningsvis skal vi understrege, at der findes to typer af tape til sportslig brug. Der er tale om henholdsvis sportstape og kinesiotape. Kinesiotape skiller sig ud fra traditionel sportstape ved at være mere elastisk og åndbart. Denne tapetype er udviklet til at kunne sidde på huden i flere dage. Der er delte holdninger til valg af tape, men de fleste kan nikke genkendende til, at sportstape er bedst til dagligdagsbrug, mens kinesiotape egner sig godt til forebyggelse og behandling af forskellige sportsskader. Vi ønsker ikke at komme med et entydigt svar på, hvilken tapetype der er bedst, da det langt hen ad vejen er individuelt. Som regel er kinesiotape en smule dyrere end almindelig sportstape – de ekstra udgifter er typisk givet godt ud grundet de unikke egenskaber såsom høj åndbarhed og elastiske egenskaber.

Foruden valg af tapetype skal du tage højde for den specifikke skade. Mens noget tape er specialudviklet til skulderskader, så er andet tape beregnet til forebyggelse og behandling af skader i fødder og ankler. Der findes også tape, som kan bruges til de fleste sportsskader. Som udgangspunkt er det dog bedre at købe sportstape til ét specifikt formål.

For at finde det bedste sportstape skal du tage højde for følgende:

  • Mål (længde og bredde)
  • Type (sportstape eller kinesiotape)
  • Farve (hudfarvet kan være at foretrække)
  • Kvalitet og holdbarhed (dette er altafgørende)
  • Pris
  • Åndbar (ja / nej)
  • Brugervenlighed (er tapen let at montere?)

Hvad fokuserer du ellers på i dit valg af tape til behandling af sportsskader?

Video guide: Kom godt i gang med kinesiotape vejledning

Sportstape knæ

At døje med knæskader er på alle mulige måder ubehageligt og uønsket. Ikke nok med at man er berørt af smerter i hverdagen, så vil man formentlig også skulle holde en (lang) pause fra sportslige aktiviteter. Dette passer dig helt sikkert ikke, hvis du er vant til at røre dig.

Knæ er generelt rigtig stærke og modstandsdygtige, men har man svage knæ, og / eller udsætter man knæene for meget høj belastning, så kan man altså risikere at pådrage sig en skade. Skulle uheldet være ude, så vil det i de fleste tilfælde kunne give mening at bruge tape til at lindre smerterne, stabilisere området og undgå yderligere komplikationer. Sportstape og kinesiotape kan bl.a. bruges til forebyggelse af springerknæ. Rigtig mange gymnaster og motionister døjer med springerknæ, ligesom denne type skade ofte opstår i forbindelse med basketball og løb. Fælles for alle disse sportsgrene og motionsformer er, at der udføres forskellige hop, afsæt og løb, som alt sammen kan være med til at overbelaste knæskalssenen. Du kan evt. købe springerknæ tape, hvis dine skader altid berører knæene.

Sportstape skulder

Inden for sportens verden sker der desværre også rigtig mange skulderskader – mange af disse er endda tilbagevendende. Skulderskader opstår ikke kun i forbindelse med sport og motion, men også i dagligdagen, hvor vi udfører tunge løft og vrid. F.eks. vil man i princippet kunne pådrage sig en skulderskade, når man klipper hæk, løfter flyttekasser eller maler facaden. Med andre ord løber du en vis risiko for at blive skadet i skulderen, hvad enten du er fysisk aktiv eller ej.

Langt de fleste skulderskader sker som konsekvens af overbelastninger i forbindelse med styrketræning og bodybuilding. Man kan dog også risikere at blive skadet, hvis man udfører meget stillesiddende arbejde foran computeren. Det er i begge situationer en god idé at skabe fiksering af skuldrene ved brug af sportstape. For let montering bør du købe skuldertape, der er udskåret specifikt til formålet. Ønsker du ikke at vække unødig opmærksomhed i fitnesscentret, så kan du købe hudfarvet tape. Der er dog også mulighed for at købe sort sportstape såvel som tape i mange andre farver.

Sportstape fod / ankel

Vores fødder og ankler er konstant udsat for belastning, uanset om vi befinder os i fitnesscentret, gågaden eller arbejdspladsen. Skulle man derfor døje med smerter og ømhed i fødder eller ankler, så kan der være god idé i at anvende sportstape. Tapen leverer maksimal stabilitet og skåner følsomme led, således at du kan klare dig trygt og sikkert gennem dagen. Skader i fødder og ankler kan opstå inden for rigtig mange sportsgrene og motionsformer – bl.a. ved fodbold, håndbold, løb, atletik og basketball. Har du tidligere kæmpet med fod- og / eller ankelskader, så bør du tænke i forebyggelse. En af mulighederne er at anvende sportstape, hver gang man er fysisk aktiv.

At tape fødder og ankler kan godt være en besværlig affære, men køber man smalt tape, så gør man det hele lidt lettere for sig selv. Du kan evt. følge en guide i montering af sportstape, hvis dette skulle volde dig besvær.

Shop billigt sportstape på nettet

En rulle sportstape kan variere rigtig meget i pris. Typisk ligger priserne på mellem 50 og 200 kr. pr. rulle. Som storforbruger af tape vil du helt sikkert gerne vide, hvordan du kan opnå store besparelser. I den anledning kan vi give dig to gode råd. Første råd går på at købe sportstape i pakker – en pakke består typisk af 4-10 ruller. Andet råd er at handle på nettet, hvor der findes mange gode tilbud.

Der findes ingen egentlig definition på billigt sportstape, men kender man de generelle tapepriser, så vil man hurtigt kunne vurdere, hvorvidt et produkt er billigt eller ej.