Kosttilskud

kosttilskud til træningenDu finder på denne side en stor og informativ guide om kosttilskud, hvor du kan suge viden til dig og blive klogere på mange relevante emner. Du kan læse alt om brugen af kosttilskud, ligesom du kan læse om virkning, bivirkninger, typer og meget mere.

Du kan forvente at blive introduceret for en lang række kendte producenter og forhandlere, som har specialiseret sig i udvikling og salg af kosttilskud. Vi kommer med en række konkrete anbefalinger, så du kan gøre en fremragende handel på kosttilskud af højeste kvalitet.

Kosttilskud er et emne, som enhver person skal vide noget om – såvel aktive som inaktive personer. Læser du denne informationsguide, så vil du finde svar på, om du har brug for at indtage kosttilskud – og eventuelt også hvilken form for kosttilskud der er henvendt til dig.

Hvad er kosttilskud?

kosttilskud pillerKosttilskud er selvsagt et tilskud til kosten – altså et supplement. Fødevarestyrelsens definition på kosttilskud går på, at det er fødevarer, der har til formål at supplere den almindelige kost. Kosttilskud findes i mange forskellige former – lige fra kapsler og piller til pulver og mikstur.

Kosttilskud bliver indtaget af stort set alle mennesker, men interessen er størst blandt sportsudøvere, motionister og svage. Der findes mange forskellige former for kosttilskud alene på det danske marked – op til tusinde forskellige former.

Kosttilskud kan hverken defineres som et lægemiddel eller et naturlægemiddel, ligesom det ikke kan defineres som en almindelig fødevare på lige fod med frugt, fisk m.v.

Har jeg behov for at spise kosttilskud?

skal jeg indtage kosttilskudDet er måske det vigtigste spørgsmål overhovedet, for har du behov for at spise kosttilskud? Før du køber dig fattig i alverdens kosttilskud, skal du have klarlagt dine behov, så du ikke spilder penge på kosttilskud, som du reelt set ikke har brug for.

Det kan være svært at svare på, om du har behov for at spise kosttilskud uden at have et mere indgående kendskab til dit aktivitetsniveau, kostvaner, helbred og andre relevante data. Vi kan om ikke andet kigge på, hvem der har særligt behov for kosttilskud.

Du har som hovedregel behov for at spise kosttilskud, hvis du kan nikke genkendende til noget af nedenstående:

 • Personer, der er småspisende og / eller spiser en meget ensidig kost (behov for tilskud af mineraler og vitaminer)
 • Personer, der dyrker sport og motion flere gange om ugen (behov for tilskud af protein)
 • Spædbørn (behov for tilskud af D-vitamin)
 • Personer, der har mørk hud, og som går tildækket udendørs (behov for tilskud af D-vitamin)
 • Personer med risiko for knogleskørhed samt ældre mennesker (behov for tilskud af kalk og D-vitamin)
 • Personer, der ikke spiser fisk (behov for tilskud af Omega-3 / fiskeolie)
 • Børn, der har allergi over for mælk (behov for tilskud af kalk)
 • Personer, der døjer med svækket immunforsvar (behov for tilskud af vitaminer)
 • Gravide (behov for tilskud af D-vitamin og jern)

Myndighederne (Fødevarestyrelsen) har også valgt at videregive nogle generelle anbefalinger om kosttilskud, som du kan kigge nærmere på, hvis det fanger din interesse.

Det er altid en god idé at tage en snak med din læge, før du begynder at fylde dig med kosttilskud. Din læge er ikke ekspert på alle former for kosttilskud, men du kan helt sikkert få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål. Det er en særlig god idé at rådføre sig med en læge, hvis man skal købe kosttilskud til en gravid kvinde eller et spædbarn.

Er der fordele og ulemper ved kosttilskud?

indtage kosttilskudJa, der er både fordele og ulemper ved kosttilskud, ligesom det gør sig gældende for almindelige fødevarer og medicin. Du køber kosttilskud for at få glæde af de mange fordele, men det er ikke ensbetydende med, at du kan lukke øjnene for de repræsenterede ulemper.

Det er værd at bemærke, at der er stor forskel på forskellige former for kosttilskud, hvorfor det også er forskelligt, hvilke fordele og ulemper der gør sig gældende. Det er dog alligevel muligt at sige noget generelt om fordele og ulemper.

Fordele:

 1. Det er nemt at indtage – Det er nemt at indtage kosttilskud derhjemme, men det er også muligt at tage kosttilskud med på farten. De fleste kosttilskud kan indtages sammen med vand, hvorfor de kan indtages uanset tid og sted.
 1. Det er effektivt – Hvis du ikke indfrier din krops behov for vitaminer, proteiner og mineraler i hverdagen, så vil det være effektivt at indtage kosttilskud. Det er ikke alle former for kosttilskud, der har en dokumenteret virkning, men du kan som udgangspunkt regne med, at det gør noget godt for din krop.
 1. Du kommer til at føle dig mere sund og rask – Indtagelsen af kosttilskud har ofte en psykologisk effekt, da der er rigtigt mange mennesker, der føler sig mere sunde og raske. Den psykologiske effekt bør ikke undervurderes, da den kan få stor betydning for dit overskud i dagligdagen.

Ulemper:

 1. Det er dyrt – Kosttilskud er ikke billigt, så den høje pris er en af de ulemper, der er værd at tænke over. Det er som regel billigere at købe kosttilskud i udlandet, men du kan ikke forvente, at kvaliteten er lige så høj.
 1. Det er svært at vurdere, om det virker – Kosttilskud indtages i tonsvis, men det kan i realiteten være svært at vurdere, om det virker. Der er nogle mennesker, der oplever stor fremgang, mens andre oplever mindre fremgang eller ingen fremgang, når de tager kosttilskud.

Hvad enten du køber fiskeolie, weight gainer, proteinpulver eller en helt fjerde form for kosttilskud, så skal du huske at læse om de forskellige fordele og ulemper. Du kan - med effektiv forberedelse - undgå at blive overrasket på et senere tidspunkt.

Kan kosttilskud erstatte min almindelige kost?

sund mad eller kosttilskudNej, kosttilskud kan aldrig erstatte din almindelige kost – uanset hvordan du vender og drejer det. Det er en realitet, at langt de fleste mennesker indtager nok kalorier, proteiner, vitaminer og mineraler gennem almindelig kost. Du skal altså kun indtage kosttilskud, hvis du har en fornemmelse af, at dit daglige indtag af fødevarer ikke dækker din krops behov.

Du vil kunne spare meget tid og mange kræfter ved at lade kosttilskud erstatte din almindelige kost, men det vil sjældent føre til noget godt. Det ville være nemt at købe sundhed i pilleform, men det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. Du opbygger dit gode helbred fra den mad du spiser i dagligdagen – ligesom motion og søvn spiller en stor rolle.

Det gælder for dig om at spise sundt og varieret hele året rundt, så du kan tilgodese dit helbred. I den anledning skal du sørge for at indtage fødevarer som kød, fisk, frugt, grøntsager og rugbrød. Det kan være et problem at indtage disse sunde og nærende fødevarer, hvis man er kræsen, hvorfor kosttilskud kan være ideelt.

Usunde og ensidige kostvaner er hovedårsagen til, at der er mange danskere, der har behov for at indtage kosttilskud. Før du overvejer, hvilken form for kosttilskud du skal købe, skal du stille skarpt på dine kostvaner – og evt. ændre på dem.

Kosttilskud til træningen

Kosttilskud til træningen er meget udbredt blandt danskere, som dyrker styrketræning og / eller bodybuilding i hverdagen. Der findes mange forskellige former for kosttilskud, der kan være gavnligt for dig, der går op i træning, sundhed og velvære. Vi vil i den forbindelse gerne fremhæve fem forskellige former for kosttilskud, som du med fordel kan indtage:

Proteinpulver

Proteinpulver og styrketræning er to begreber, der går hånd i hånd. Du har et særligt stort behov for at indtage protein, når du træner, hvorfor du kan gøre klogt i at indtage protein gennem proteinpulver. Proteinpulver er en af de mest almindelige former for kosttilskud, som du også kan få glæde af. Protein er musklernes byggesten, så du skal aldrig gå ned på protein, hvis du drømmer om store og veltrænede muskler.

Du indtager protein gennem en lang række fødevarer som fisk, kød og bønner, men det er langt fra sikkert, at du kan indfri dit proteinbehov gennem din kost. Hvis dit proteinbehov ikke bliver indfriet, kan du indtage proteinpulver.

- Læs mere om proteinpulver her

Kreatin

Kreatin findes naturligt i kroppen, ligesom det findes i kunstig form som kosttilskud. Kreatin har i årevis været udbredt blandt mennesker, som beskæftiger sig med styrketræning og bodybuilding. Du kan også indtage kreatin som kosttilskud i form af kapsler eller pulver – afhængig af hvad du finder mest overkommeligt.

Kreatin er henvendt til dig, der drømmer om øget muskelmasse og styrke, forbedret præstationsevne og reducering af muskelømhed. Du bliver ikke en stor sportsstjerne alene ved at indtage kreatin, men indtagelse af kreatin kan ikke desto mindre være effektivt. Du bør på forhånd sætte dig ind i, hvordan du får størst mulig glæde af kreatin, da det skal indtages på en lidt speciel måde.

- Læs mere om kreatin her

Weight gainer

Weight gainer – på dansk vægtforøger – er et interessant kosttilskud for dig, som har svært ved at tage på. Hvis du bliver ved med at spise og spise uden at opleve mærkbare resultater, så skal du overveje at investere i weight gainer. Weight gainer har et højt indhold af protein, kulhydrat og fedt.

Du anbefales at indtage weight gainer, hvis du ikke formår at indtage nok kalorier via din daglige kost, er interesseret i at opbygge muskelmasse og / eller har et højt stofskifte. Der er visse ulemper ved weight gainer, da du kan risikere at døje med uren hud og maveproblemer.

- Læs mere om weight gainer her

Koffein

Koffein er et kosttilskud, som de fleste kan forholde sig til, da koffein også findes i kaffe, energidrik og en række andre fødevarer og drikkevarer. Koffein som kosttilskud er langt fra en nyhed, men populariteten er ikke desto mindre steget markant.

Koffein som kosttilskud er udbredt blandt danskere, som dyrker sport, vægttræning og bodybuilding. Det er værd at vide, at koffein er et opkvikkende middel, som vil påvirke din udholdenhedsevne og dit energiniveau positivt. Det er ideelt at indtage koffein før et træningspas, hvis du har brug for et effektivt energiboost. Der er visse ulemper ved at indtage koffein, hvorfor man skal indtage det med måde.

- Læs mere om koffeinpiller her

Fiskeolie

Fiskeolie står højt på danskernes ønskeliste, men hvad er der så specielt ved fiskeolie? Den store interesse for fiskeolie hænger bl.a. sammen med, at der er mange danskere, som ikke bryder sig om fisk. Såfremt du ikke spiser hverken fisk, skaldyr eller havpattedyr i din dagligdag, skal du overveje at indtage fiskeolie.

Fiskeolie skulle efter sigende kunne virke forebyggende mod kræft, ligesom det kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme og stress. Det er ikke et mirakelmiddel, men det kan alligevel være en god idé at indtage fiskeolie, som er rig på både DHA og EPA. Fiskeolie i kapselform har efterhånden fundet vej til langt de fleste danske hjem.

- Læs mere om fiskeolie her

Børn og kosttilskud – Værd at vide

Det er dig som forælder, der skal have styr på, hvad dit barn indtager af fødevarer og kosttilskud i det daglige. Du ønsker naturligvis det bedste for dit barn, men betyder det, at du blot kan fylde barnet med kosttilskud? Det kan du vælge at gøre, men det er langt fra en hensigtsmæssig strategi.

Det kan være farligt at give børn for høje enkeltdoser af kosttilskud – f.eks. vitaminer og mineraler. Det er også derfor, at det på det kraftigste anbefales at opbevare kosttilskud utilgængeligt for børn. Du bør som ansvarlig forælder sørge for, at kosttilskud bliver opbevaret uden for dit barns rækkevidde. Skal du være på den sikre side, så opbevarer du kosttilskud i et aflåst skab.

Kosttilskud i mindre doser er som udgangspunkt ganske ufarligt, men kosttilskud i større doser kan være giftigt. Dit barn vil f.eks. kunne tage skade af at indtage for mange vitaminpiller på én gang, da det kan føre til forgiftning. Hvis du mistænker, at dit barn er blevet forgiftet, så skal du tage kontakt til din læge hurtigst muligt.

Såfremt du overvejer at give dit barn andre former for kosttilskud end vitaminpiller, bør du altid tage en snak med din læge. Endvidere er det værd at huske på, at der er forskel på kosttilskud til henholdsvis børn og voksne. Det bedste råd vi kan give dig er at læse indlægningssedlen grundigt og rådføre dig med en læge ved den mindste tvivl.

Fem gode tips vedrørende køb af kosttilskud

 1. Vælg en anerkendt dansk forhandler – Du skal som køber overveje nøje, hvilken forhandler du sætter din lid til. Det er mest fordelagtigt at vælge en anerkendt dansk forhandler, som har forhandlet kosttilskud i mange år. Danske forhandlere forpligter sig til at overholde den strenge danske lovgivning, som har til hensigt at beskytte dig.
 1. Sæt dig ind i næringsindholdet – Før du begynder at indtage kosttilskud, skal du sætte dig ind i næringsindholdet, så du har helt styr på, hvad du indtager. Det er f.eks. ikke hensigtsmæssigt at spise proteinbarer med spor af mælk, hvis du har mælkeallergi.
 1. Afstem dine forventninger – Hvis du tror, at du bliver stor og stærk ved at indtage kosttilskud, så vil du med al sandsynlighed blive skuffet. Kosttilskud er nemlig kun effektivt, hvis du er aktiv og spiser sundt. Det er netop derfor, at du bør afstemme dine forventninger, da kosttilskud ikke skaber mirakler.
 1. Vær opmærksom på bivirkninger – Det er slet ikke sikkert, at du oplever bivirkninger ved at indtage kosttilskud, men det kan ske. Det er klogt at være opmærksom på bivirkninger, da det kan være et tegn på, at du ikke kan tåle det kosttilskud, du har indtaget.
 1. Test forskellige produkter – Der er nogle produkter, der er mere populære end andre, når det handler om kosttilskud, men det er ikke sikkert, at de mest populære produkter er effektive for dig. Du kan teste forskellige produkter, hvis du skal finde ud af, hvad der virker for dig, og hvad der ikke virker.

Hvor kan jeg købe kosttilskud?

Du kan købe kosttilskud mange forskellige steder. Kosttilskud sælges på apoteker, i sportsforretninger og ikke mindst på internettet. Du behøver praktisk talt slet ikke at forlade dit hjem, hvis du vil købe kosttilskud til egen brug.

Når det kommer til udvalg, prisniveau og kundeservice, så er det ikke helt underordnet, hvor du vælger at købe kosttilskud. Vi kan varmt anbefale at købe kosttilskud på nettet, hvor vi har kendskab til flere troværdige forhandlere. Nedenfor får du én konkret anbefaling:

Bodylab.dk – Markedsledende inden for udvikling og produktion af sportsprodukter og kosttilskud. Du finder et stort udvalg af proteintilskud, fiskeolie, kreatin, fedtsyrer, vitamintilskud og mange andre interessante produkter.

Besøg altomkost.dk som er fødevarestyrelsens hjemmeside, hvis du vil have mange flere informationer om kost og kosttilskud.