Fiskeolie: Den store guide

dis2

fiskeolie guide og videnFiskeolie bliver revet ned fra butikshylderne i øjeblikket. Men hvorfor er fiskeolie blevet så populært, og hvem bør indtage denne form for kosttilskud?

Du kan få svar på alle basale spørgsmål i denne guide, som skal handle om fiskeolie og alt, hvad det indebærer.

Du vil bl.a. blive introduceret for fordele, bivirkninger, korrekt dosering og forskellige indtagelsesmuligheder.

Før du begynder at indtage fiskeolie, vil vi opfordre dig til at læse guiden, så du er bekendt med dét, der er værd at vide om emnet.

Populær forhandler

God forhandler

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie er betegnelsen for olie, der er isoleret fra fisk. Det er en olie, der er rig på såvel DHA som EPA. Disse fedtsyrer er de vigtigste omega 3 fedtfyrer, som ethvert menneske bør indtage. Fiskeolie findes bl.a. i fede fisk, hvorfor du helt naturligt indtager fiskeolie, når du spiser fisk. Det er dog langt fra sikkert, at dit indtag er optimalt.

Fiskeolie betragtes som den perfekte kilde til de essentielle omega 3 fedtsyrer. Kroppen kan ikke selv producere de vigtige fedtsyrer, hvilket gør fiskeolie som kosttilskud til et glimrende supplement, som du ikke må gå glip af.

Fordele ved fiskeolie – Derfor skal du indtage det

fiskeolie kosttilskudDer er mange fordele, som du bør læse om, hvis du overvejer at indtage det som kosttilskud. Det er nemlig ikke helt tilfældigt, at fageksperter råder til, at man investerer i kosttilskuddet og husker at indtage sin daglige dosis.

 1. Forebyggende mod kræft – Virker forebyggende mod kræft – bl.a. prostatakræft, tarmkræft og brystkræft.
 1. Bidrager til et stærkere immunforsvar – Kan bidrage til et stærkere immunforsvar, så du nemmere kan gardere dig mod sygdom.
 1. Forebyggende mod skizofreni – Kan være med til at bremse udviklingen af skizofreni. Virkningen udforskes også mod demens, ADHD og mange andre sygdomme.
 1. Dæmper betændelse og irritation – Er med til at dæmpe betændelsestilstande og irritation – f.eks. akne, muskelbelastning, gigt m.v. Færre smerter, lavere behov for gigtmedicin og mindre morgenstivhed er i øvrigt nogle af de fordele, du får glæde af.
 1. Reduceret risiko for hjertekarsygdomme – Kan være med til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.
 1. Kan forøge stofskiftet – Indtagelse af fiskeolie kan føre til forøget stofskifte, hvilket vil komme dig til gode, hvis du drømmer om at tabe dig.
 1. Forebyggende mod stress – Kan være forebyggende mod stress, da kortisol (stresshormon) bliver reduceret.
 1. Supplement til din kost – Spiser du ikke særligt meget fisk i dagligdagen, kan du bruge olien som et supplement til din kost.

Der er blevet brugt (og bruges) meget tid og mange ressourcer på at forske i fiskeolie. Det er også forskning, der har bevist, hvorfor det er en god idé at indtage. Ovenstående fordele er blot nogle af de mest nævneværdige. På listen over relevante fordele vil du også finde forebyggelse af diatabes, anti-inflammatorisk virkning og et væld af andre fordele.

Men hvem bør indtage fiskeolie? Det korte svar er alle. Hvad end du er motionist, sportsudøver, styrkeløfter eller blot en almindelig person, kan du med fordel indtage fiskeolie. Det er nemlig ikke forbeholdt én specifik målgruppe, da denne form for kosttilskud kan gavne enhver person – næsten uanset alder og køn.

Indtagelse af fiskeolie – Kost eller kosttilskud?

I princippet kan du godt indfri din krops behov for fiskeolie gennem din kost. Det kræver dog, at du indtager store mængde fisk hver uge, hvilket er urealistisk for langt de fleste mennesker. Er du i tvivl om, hvorvidt du skal indtage fiskeolie gennem kost eller kosttilskud, skal du være opmærksom på, at den ene mulighed ikke nødvendigvis udelukker den anden.

Det mest optimale er at indtage fiskeolie gennem både kost og kosttilskud – i øvrigt ligesom du gør med protein. Vælger du at investere i fiskeolie som kosttilskud betyder det ikke, at du skal fjerne fisk fra din madplan, da du fortsat har brug for naturlig kost.

sardinerFiskeolie i kost (EPA og DHA) – Fisk, skaldyr og havpattedyr:

 • Ål
 • Laks
 • Sild
 • Stenbider
 • Sardin
 • Regnbueørred
 • Makrel

Skal du indtage kost med et højt indhold af fiskeolie, kan du med fordel spise ovenstående fødevarer, som i øvrigt kan bruges i mange appetitlige retter. Besøger du et supermarked med henblik på at købe fisk, bør du gå efter nogle af de fisk med et højt indhold af fiskeolie. Handler du i en fiskeforretning, kan du bede om kompetent vejledning.

Fiskeolie som kosttilskud:

 • Kapsler
 • Flydende

Befinder dit indtag af fiskeolie sig ikke på et tilfredsstillende niveau, kan du købe fiskeoliekapsler eller flydende fiskeolie. Det er ikke afgørende, om man indtager dét på den ene eller anden måde – gennem kapsler eller flydende væske. Du skal blot vælge den variant, der passer dig bedst, så du ikke ser det som en byrde af indtage fiskeolie i din dagligdag.

Bivirkninger ved indtagelse

Kosttilskud – f.eks. fiskeolie er forbundet med mange fordele, men der er naturligvis også en håndfuld bivirkninger. Det er dog ikke en selvfølge, at du oplever bivirkninger, da der er rigtigt mange mennesker, der ikke har bemærket bivirkninger af nogen art.

 • Sure opstød – Det er meget normalt, at man i starten vil opleve sure opstød med fiskesmag. Det er en helt normal bivirkning, som ofte går over, når kroppen har vænnet sig til den stigende mængde fiskeolie. Bivirkningen vil også kunne gøre sig gældende ved indtagelse af en større dosis.
 • Tyndtflydende blod – Blodet vil blive mere tyndtflydende, når man indtager fiskeolie, hvilket bl.a. kan forårsage blå mærker og næseblod. Endvidere kan det forlænge blødningstiden.

I forhold til bivirkninger skal man være opmærksom på, hvilke persongrupper der er i risikogruppen. I risikogruppen finder man bl.a. børn og gravide, som bør tænke sig en ekstra gang om mht. indtagelse af fiskeolie – og evt. tale med en læge.

Dosis – Hvor meget skal jeg indtage?

fiskeolie piller”Hvor meget fiskeolie skal man spise?” – Det er et meget relevant spørgsmål, som du naturligvis fortjener et brugbart svar på. Ligesom det gør sig gældende for alle andre former for kosttilskud, er det vigtigt, at man indtager den rigtige dosis. Korrekt dosering er alfa omega, hvis man skal opleve en effekt – og undgå at gøre mere skade end gavn.

Normal daglig dosis: 500-1.000 mg. omega 3 fedtsyrer

Skal du opleve en mærkbar effekt, vil du ofte blive anbefalet at indtage en større mængde. Vil du opnå en anti-inflammatorisk virkning, vil en dagsbasis på omkring 2400 mg. være optimalt. Indtager du f.eks. 600 mg. omega 3 fedtsyrer om dagen, svarer det til, at du spiser to fisk om ugen.

Det er vigtigt at være bekendt med, at de enkelte præparater kan variere i forhold til, hvor mange procent fiskeolie præparatet indeholder. Indholdet varierer typisk mellem 30-65 %, hvorfor det er værd at sætte sig ind i, hvor mange procent fiskeolien i realiteten udgør.

Hjerteforeningen anbefaler, at du vælger fiskeolie med høj koncentration, så du kan undgå at indtage unødig fedt – og samtidig få et højt indhold af fiskeolie gennem kapsler eller flydende væske.

Der findes ikke ét korrekt svar på, hvor meget man skal indtage. Du bør altid læse teksten på pakningen, hvor du typisk bliver vejledt i, hvor stor en dosis du bør indtage. Ydermere er det vigtigt, at du overholder den anviste brugsdato på pakningen.

Sidder du tilbage med ubesvarede spørgsmål angående korrekt dosering, bør du kontakte din læge eller apoteker, som kan svare på langt de fleste relaterede spørgsmål.

Hvor køber man fiskeolie?

I dag kan man købe fiskeolie hos rigtigt mange forhandlere. Du kan købe det hos dit lokale apotek eller i dit lokale supermarked. Ydermere kan du købe fiskeolie på nettet, hvor der er mange prisvenlige forhandlere.

Vil du spare penge på fiskeolie, kan du med fordel købe stort ind, da der ofte tilbydes mængderabat ved køb af større mængde fiskeoliekapsler og flydende fiskeolie. Det kan godt betale sig at sammenligne priser på fiskeolie, da du kan spare mange penge på denne form for kosttilskud, hvis du blot holder øjne og ører åbne.

Prisen på fiskeolie kan variere markant fra produkt til produkt. Skal du sammenligne priser, må du ikke glemme, at prisforskellen kan hænge sammen med, at der er forskel på indholdet.

De bedste mærker

Der er en række mærker, der har gjort sig særligt bemærket inden for markedet for fiskeolie. Vil du købe kapsler eller flydende med en reel effekt, kan du med fordel gå efter nogle af de bedste mærker. Når det handler om fiskeolie, kan det godt betale sig at være mærkebevidst, da det sikrer dig kvalitet for pengene.

De mest populære mærker består af nedenstående:

 • Eskimo
 • Nordic Naturals
 • EPA-GLA
 • Eye Q
 • Pharma Nord
 • OmegaCare
 • Lekaform
 • Pikasol
 • Futura
 • Pure Pharma

Falder dit valg på en af ovenstående brands, kan du være sikker på at stå tilbage med en fiskeolie, der er alle pengene værd. Disse brands forhandles på nettet, hvor der bliver konkurreret hårdt på prisen.