Intervaltræning cykling

Cykling er en rigtig god måde at komme i rigtig god form på. Har du skader, der forhindrer dig i at løbe, er cykling en fantastisk motionsform, hvor du virkelig sætter kroppen på arbejde. Cykler du meget, og vil du gerne i endnu bedre form, så er intervaller bestemt noget for dig.

Intervaltræning er et supplement til din daglige træning, men det er her, hvor du virkelig kan gøre en forskel. Intervaltræning optimerer din form markant, så du bliver hurtigere, når du skal præstere i fx cykelløb. Er du en god rytter, så ved du, hvor betydningsfuldt et våben det er, at du er i stand til at accelerere, så du kan sætte dine modstandere af. Her kommer intervallerne ind i billedet. Har du ikke interesse i at deltage i cykelløb, er intervaller på cykel stadig en rigtig brugbar og nyttig træningsform, der virkelig kan gøre noget for dit kondital.

Træningsmaskiner du kan træne interval på:

Opvarmning før din intervaltræning

Før du begynder på dine intervaller, er det vigtigt, at du varmer rigtig grundigt op. Således undgår du skader, hvilket selvfølgelig vil gøre det modsatte for din form. Denne opvarmning kan gøres på mange måder, men en god idé er at holde dig i gang i noget tid, og få kørt musklerne langsomt varme, før du begynder på sprint.

Intervallerne

Intervaller kan køres på forskellige måder, i forskelligt tempi og af forskellige længde. Er du ny i det, kan du med fordel udse dig et langt stykke vej, som du kender godt. Her er der måske en lang række vejskilte eller lignende på vejen, som du kan køre efter. Vurdér, om du kan spurte imellem skiltene. Ellers kan du begynde med 300-500 meter, hvor du giver den gas med rigtig høj intensitet. Gentag så 4-6 gange, hvis du har et træningspas på 50 km.

Er der ikke vejskilte eller lignende, kan du benytte dig af en cykelcomputer eller et pulsur, som rigtig mange atleter bruger nu om dage. Her kan du fx vælge, at du kører alt, hvad du kan i 3-4 minutter ad gangen. Hold passende pause og gentag i de 4-6 gange.

Et andet godt råd til at udnytte naturen kunne være at finde et lettere øde område, hvor du ved, at der ikke kommer nogen. Gerne en strækning på 5 km i måske et industrikvarter. Varm op ved at cykle runden to gange og tjek efter sten osv., så du ikke bliver overrumplet. Efter opvarmningen kan du så påbegynde dine intervaller, hvor du sprinter i 2-300 meter ad gangen og gerne kører 6-8 omgange med disse indlagte spurter.

Intervaltræning giver en hurtig fremgang

Du vil relativt hurtigt opleve, hvordan din evne til at accelerere den bliver bedre, og at du har mere luft i lungerne end tidligere. Men du skal huske, at du skal se intervaller som et supplement til din grundtræning og din mængdetræning. Indlægger du for mange intervalpas i din træningsuge, ender du med skader. Det er bare et spørgsmål om tid, før det sker, hvis man træner det for meget. Kroppen skal nemlig vænne sig til belastningen – og ikke mindst farten og eksplosionerne, som du foretager, når du cykler hurtigt. Det er nemlig ikke nok at cykle den samme rute hver gang og forsøge at køre den hurtigere og hurtigere. Det er variationen og ikke desto mindre restitutionen, der gør os bedre. Kroppen er en organisme, der skal bruge masser af energi og hvile for at bygge sig op igen efter et hårdt pas. Derfor skal intervallerne ikke indgå på daglig basis – du skal også have de lange og langsomme ture, som giver dig de kilometre i benene, som giver dig udholdenhed.