Kaatsu bånd

Okklusionstræning er en træningsmetode, som for alvor har vundet indpas på det danske fitnessmarked. For blot ti år siden var interessen for okklusionstræning nærmest ikke eksisterende, mens interessen i dag er beundringsværdig stor.

Alle kan komme i gang med at dyrke okklusionstræning, men det kræver selvfølgelig, at man er villig til at købe lidt udstyr til formålet. Du skal nemlig have købt et eller flere sæt kaatsu bånd eller også kendt som okklusionsbånd, hvis du drømmer om at skabe lige så gode træningsresultater som andre vægtløftere.

På denne side forsøger vi at gøre dig meget klogere på, hvad et kaatsu bånd er, hvordan det fungerer, hvordan det påsættes og meget andet. Du bliver også gjort opmærksom på, hvilke fordele der er ved okklusionstræning.

Hvad er et kaatsu bånd?

Et kaatsu bånd, som også kaldes et okklusionsbånd, er et elastisk bånd, som typisk byder på velcrolukning. Båndet kan påføres på armen eller benet, afhængig af hvilken type bånd man har købt. Du bør købe bånd til både ben og arme, hvis du vil skabe de bedste træningsresultater.

Et kaatsu bånd er ikke bare et kaatsu bånd. Denne type træningsudstyr produceres nemlig i en verden af forskellige farver, materialer og størrelser. Derfor bør du ikke bare købe det første bånd, du får øje på i butikken. De særlige bånd købes sætvis og koster normalt kun et par hundrede kroner, afhængig af hvilket mærke og produkt man vælger. Flere og flere producenter af fitnessudstyr har fået øjnene op for træningsmetoden, hvilket har medført et større udbud af kaatsu bånd.

Du finder nemmest dit ideelle kaatsu bånd ved at besøge en af de mange online forhandlere af produktet. Udvalget er stort og forventes faktisk at blive endnu større i fremtiden.

Hvad er okklusionstræning?

Okklusionstræning er endnu ikke den mest anvendte træningsmetode i danske fitnesscentre, men det er ikke desto mindre en metode, som er kommet for at blive. Der er nemlig et væld af fordele ved okklusionstræning, hvilket vi gerne vil fortælle dig meget mere om.

Okklusionstræning er tilegnet dig, som dyrker traditionel vægtløftning eller bodybuilding og gerne vil opnå hurtigere resultater. Det er nemlig muligt at sætte skub i ens træningsudvikling med denne træningsmetode. Det specielle ved metoden er, at man snyder sin krop til at tro, at den løfter tungt, selvom vægtbelastningen er ret begrænset, men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre? Det kan lade sig gøre, idet båndet ændrer musklernes mængde af ilt og blod. BFR* er en hyppig anvendt betegnelse i den sammenhæng.

* BFR = Blood Flow Restriction (begrænsning af blodgennemstrømning)

Det kan være svært at forestille sig, at man med et sæt bånd på henholdsvis arme og ben kan blive stærkere og få en pænere krop, men det er faktisk muligt. Kaatsu bånd bruges flittigt af nogle af de mest anerkendte bodybuildere og vægtløftere i verden. Træningsmetoden bliver også hyppigt anvendt af det amerikanske militær.

Video – alt om okklusionstræning

Korrekt placering af kaatsu bånd

Et kaatsu bånd er kun noget værd, hvis det bliver placeret korrekt, hvorfor du bør læse og forstå de kommende tips. Den korrekte placering afhænger selvfølgelig af, om det købte sæt er beregnet til brug på under- eller overkrop. Du får vores tips til placering af kaatsu bånd herunder:

  • Underkrop: Båndet bør placeres øverst på låret (i nærheden af lysken)
  • Overkrop: Båndet bør placeres øverst på overarmen

Bed evt. din træningsmakker om hjælp, hvis du ikke selv kan montere båndet, så det sidder komfortabelt. Du kan måske blive nødt til at omplacere båndet under dit træningspas, hvis båndet rykker sig.

Gode tips om brug af kaatsu bånd

Du har allerede læst, at kaatsu bånd er særdeles populære, men det er ikke ensbetydende med, at du føler dig godt rustet til at gøre brug af træningsmetoden endnu. Mangler du lige det sidste skub til at komme i gang, så gør brug af følgende tips:

  1. Træn med lav belastning – Styrketræning med lette håndvægte giver normalt ikke de bedste resultater, men det gør det faktisk med okklusionstræning. Der er mange fordele ved at træne med lav belastning, heriblandt aflastning af led og sener. Du kan med god samvittighed træne med 20-50 % mindre belastning end normalt.
  2. Gør brug af et træningsprogram – Okklusionstræning kan med fordel implementeres i dit nuværende eller nye træningsprogram. Dit træningsprogram bør indeholde information om øvelser, gentagelser, pauser og intensitet. Der findes masser af standardiserede træningsprogrammer på nettet, så du behøves ikke at udarbejde dit eget, hvis du gerne vil spare besværet.

Du kan læse dig til en masse ny viden, men du er også nødt til at prøve metoden på egen krop. Derfor går vores sidste råd på at kaste dig ud i det og evaluere løbende.