Overtræning – Pas på med at træne for meget

Det sker desværre alt for ofte. Folk er lige begyndt at træne, og så vil de gerne gøre en rigtig god figur og vise, at de kan stå distancen. Desværre ender rigtig mange med én eller flere skader som følge af overtræning, ganske enkelt fordi kroppen siger fra. Konsekvensen kan opstå, hvis du ikke er vant til det den nye træningsmængde, du lægger for dagen, og så siger din krop stop. Det kan også være, at du ikke giver den nok hvile, fordi du tror, at det er sundt at træne fire timer om dagen. Med en stigende tendens til fedme er det her et mere udbredt fænomen, der sker dagligt

Træning virker forebyggende – overtræning det modsatte

30 minutters motion om dagen. Mere skal der ikke til for at forebygge en lang række kroniske sygdomme, som rigtig mange danskere lider af. Anbefalingen lyder på to timers moderat motion om dagen. Moderat skal her tolkes som, at du er i stand til at føre en samtale imens. Folk, der har tendens til at overtræne, er i den tro, at to timers intensiv træning gør dem dobbelt så sunde. Men desværre fungerer kroppen ikke på den måde. Eller heldigvis, for overtræning kan nemlig betyde grimme skader, der kan blive kroniske, fordi kroppens signaler bliver ignoreret.

Men der er ingen tvivl om, at regelmæssig motion er godt for din krop og dit velvære, og at det holder de fleste sygdomme for døren. Det er bl.a. ret effektivt mod forebyggelse og behandling af mange kroniske sygdomme, og så forbedrer det sundheden af hjerte og kar. En ekstra bonus – det forlænger dit liv. Overtræning i længere tid kan have præcis den modsatte effekt.

Afhængig af træning

Ligesom du kan blive afhængig af cigaretter og alkohol, så kan du også blive afhængig af træning. Et rigtig fornuftigt udgangspunkt for ens træning kan være, at man definerer, hvorfor man gør det. Herefter kan du så vurdere, om de fire timer om dagen du træner, er for meget i forhold til, at du bare gerne ville tabe dig to kilo på to måneder. Men det er ingen skam at overtræne – for selv de bedste og mest professionelle, der har stor erfaring og viden, gør det også. Det bedste råd i forhold til din træning er klart, at du skal lytte til din krop og de signaler, den sender. Er den træt, så spring træningen over engang i mellem. Du får klart det mest optimale ud af din træning, hvis din krop er frisk og klar til at yde.

Hvis du er træt, så er du mere tilbøjelig til at begå fejl og til at være uopmærksom. Her kan der opstå vrid og overkompenseringer, hvilket kan medføre slemmere skader. I værste fald kan det medføre depression, stress og hjerte-kar-sygdomme. Din krop og dit hjerte skal have hvile, så du kan yde dit maksimale igen, når du er frisk.

Symptomer på overtræning

  • Træthed og nedsat energi- og ydeevne
  • Svækket immunsystem
  • Søvnproblemer
  • Humørsvingninger
  • Manglende appetit
  • Øget fedtprocent
  • Forlænget restitutionstid
  • Høj hvilepuls

Er du kvinde, kan udebleven menstruation også være et faretruende tegn på, at du træner for meget. Yderligere kan der opstå kroniske konsekvenser af overtræning: Bl.a. kronisk nedsat stofskifte, nedsat knogletæthed, kronisk nedsat immunsystem, muskelsvind og luftvejsinfektioner. Det er fatale konsekvenser af noget, der for nogen virker som det mest naturlige, men det er bare ekstremt farligt og skadeligt for din krop. Derfor er det bedste råd at lytte til dig selv og vær ærlig over for dig selv og din krop, så skal du nok opnå dine resultater på en sund og holdbar måde.

Sørg for at få en god hjemmetræning uden at overdrive. Vil du have hjælp til at komme i gang?