Sådan får du motion under Corona-krisen

Coronakrisen er over os alle, og det betyder en stor omvæltning i vores liv. Både i forhold til beskæftigelse og relationer, men også vores daglige motion. At røre sig er utroligt vigtigt for både vores fysiske og mentale sundhed og kan sågar hjælpe os med at komme bedre gennem krisen. Men hvordan kan vi sørge for at få nok motion, mens vi samtidig er afskåret fra de steder og de mennesker, vi normalt er aktive med?

Her har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du kan sikre dig nok motion under Coronakrisen.

Motion hjemme og ude

Coronapandemien har resulteret i, at de fleste af os bruger vores dage hjemme. Det betyder dog ikke, at du ikke samtidig kan dyrke motion. Faktisk har du stadig mulighed for at dyrke motion både hjemme og ude, og det kan være en rigtig god idé at kombinere de to, så du får rørt dig på forskellige måder.

Selvom du formentlig bruger størstedelen af din tid inden for hjemmets fire vægge, så har du stadig mulighed for at gå eller løbe en tur til daglig, og det kan være en utroligt god mulighed at benytte sig af. Gang og løb kan være effektive kilder til motion, og er gode for muskler og knogler, og kan samtidig friske hovedet og tankerne op.

Prøv at planlægge din gå- eller løbetur, så du får mest muligt ud af den. Det kan for eksempel være, at du vil udforske nye områder i dit nabolag eller at du vil forsøge at tilbagelægge et bestemt antal kilometer. Hvis du synes, at en gå- eller løbetur kan virke lidt kedelig eller monoton, så prøv for eksempel at lytte til musik eller en spændende podcast eller lydbog, mens du er ude.

Motion indenfor kan gøres på mange forskellige måder og behøver ikke at kræve noget udstyr – du skal blot finde et sted i hjemmet, hvor du har lidt gulvplads at bevæge dig på.
Du kan også vælge at investere i konditionsudstyr til hjemmet som fx en romaskine, crosstrainer, motionscykel eller et løbebånd.

Variér din hjemmetræning – fem forskellige typer at prøve kræfter med

Hvis du træner hjemme, så kan en udfordring måske være at finde på træning, som giver mening og motiverer dig. Derfor har vi her samlet et par forskellige typer, du nemt kan prøve kræfter med. Der er nemlig noget for en hver smag:

  • Konditionstræning: Du behøver hverken et løbebånd eller en crosstrainer for at dyrke konditionstræning. Det kan nemt gøres helt uden udstyr i dit eget hjem. Nogle gode øvelser til dette er sprællemandshop, høje knæløft, spark bagud, burpees, mountain climbers, hop side til side (enten med strakte eller bøjede ben) samt skater hop. Alle øvelserne kan gøres i netop det tempo, som passer til dig. Jo hurtigere du udfører dem, desto mere sved får du på panden.
  • Styrketræning med egen kropsvægt: Du kan nemt lave styrketræning hjemme med din egen kropsvægt. Prøv for eksempel rygløft, squats, armbøjninger og mavebøjninger. Du kan tilføje vægt til øvelserne ved at fylde tomme flasker med vand. Det giver også mulighed for flere træningsøvelser til for eksempel arme og skuldre. Er du mere til maskiner, kan du som alternativ kan du købe en multitræner, hvor du du får mange funktioner i én og samme maskine.
  • Modstandstræning: Hvis du har motionselastikker, er der mange gode muligheder for at få trænet muskler og led med hjemmetræning. Træn for eksempel lår ved at spænde elastikken om begge beg og løfte et ben ad gangen ud til siden, så elastikken strammes.
  • Dans: Dans er en både underholdende og effektiv motionsform. Prøv kræfter på stuegulvet med koreografier og forskellige stilarter. Det kan for eksempel være hiphop, burlesque jazz eller dance fitness (en slags aerobic). Der findes et væld af videoer på nettet (bl.a. YouTube), du kan følge, hvor en instruktør guider dig gennem en hel træningssession.
  • Oprydning og rengøring: Det lyder måske spøjst, men en grundig oprydning eller rengøring af hjemmet kan være en god motionskilde. Sæt eventuelt musik med en god rytme på og giv den gas med støvsuger, klud og moppe. Det er en fantastisk måde at slå to fluer med ét smæk, mens du alligevel er hjemme i disse uger.

Gode råd til Corona motion – få mest ud af din træning

For at få mest muligt ud af din hjemmetræning, er det vigtigt, at du kender dine egne behov. Er du god til at motivere dig selv til at komme i gang, eller har du brug for et ekstra skub? Hvis du hører til sidstnævnte gruppe, kan det måske være en hjælp for dig at lave et træningsskema og afsætte en fast halv eller hel time hver dag til Corona motion. Du kan også aftale at træne sammen med en ven eller veninde via videoopkald, så det føles lidt som at træne med andre trods den fysiske distance.

Det vigtigste er, at du finder en form for hjemmemotion, der passer til dig, og som du synes er behagelig.
Den bedste motivation, der findes, er når du selv synes det er sjovt.