Sådan kommer du i gang med åben-vand svømning

Dette indhold er sponsoreret

Åbent-vand svømning er igennem årene blevet en meget populær træningsform. Men når du som nybegynder skal til at svømme i åbent vand for første gang, så er der nogle vigtige ting at huske på. Det er vigtigt at du har styr på dit svømme- og sikkerhedsudstyr, så du ikke udsætter dig selv for unødig fare i vandet. Hvis du er helt ny til svømning eller ikke har helt styr på ens teknik, så kan det anbefales at man starter i poolen, indtil man har helt styr på ens svømmeteknik.

Den mest almindelig svømmeteknik i forbindelse med åbent-vand svømning er crawl, da det er den mest energieffektive. Det er dog vigtigt at du benytter en teknik, som du føler dig tilpas med. Hvis du er mest til bryst eller ryg svømning, så kan du også benytte dig af disse. For nogle kan det være lidt skræmmende at svømme så langt væk fra kysten. Et lille trick til dette vil være, at sætte sig små mål for ens svømning. Du kan starte med at sætte dig et mål om at svømme 40 tag ud i vandet, inden du vælger at vende om og svømme tilbage. Mærk på dig selvom du føler dig tilpas her. Du kan herefter begynder at bygge det op, så du med tiden vil være helt tryg ved at svømme i åbent-vand.

Det essentielle svømmeudstyr til åbent-vand svømning

Der findes en masse forskelligt svømmeudstyr på markedet, og det kan hurtigt blive svært at navigere rundt i. Det er derfor vigtigt, at du laver den rigtige research inden du køber dit svømmeudstyr.

Våddragten

En våddragt vil være en nødvendighed for dig i 99% af tilfældene. Når man svømmer i åbent-vand er vandtemperaturerne ikke de højeste. Våddragten er derfor essentiel, hvis du gerne vil være på den sikre side og undgå at din kropstemperatur falder for meget. Dertil har de fleste våddragter også en vis opdrift, hvilket hjælper med at holde dig flydende. Den vil dog ikke kunne bære hele din kropsvægt. Et ekstra tip vil være at anskaffe sig noget smøremiddel til kroppen, så du undgår udslæt på huden.

Badehætten

En badehætte kan i de fleste tilfælde også være en god ide. Den hjælper med at beskytte dit hår mod vandet, samtidig med at den holder dit hoved varmt. Saltvand i store mængder er nemlig sundt for dit hår, da det kan resultere i tørt hår og spaltede ender.

Svømmebrillen

En god og holdbar svømmebrille er meget essentiel, når du skal svømme i åbent vand. Når du skal købe dine svømmebriller, så er der nogle funktioner, som du skal kigge efter. En kvalitets åben-vands svømmebrille skal gerne indeholde polariserede linser og et større perifert syn. Det vil beskytte dine øjne mod UV-stråler og reflekteret lys fra vandoverfladen.

Havtasken

En havtaske har flere funktioner, som er essentiel for din åbent-vand svømning. Først of fremmest giver den en opdrift, hvor du evt. kan tage et hvil undervejs på din svømmetur. Dertil giver den også en utrolig vigtig synlighed i vandet. Når du svømmer i åbent-vand, er din synlighed meget lav. For dermed at være synlig overfor andre åbent-vand svømmere, samt både, så er en havtaske utrolig vigtig. Den giver dig også mulighed for opbevaring, samt at medbringe en vandflaske og energigel osv.

Gode råd til din åbent-vand svømmetur

Sørg for at du er synlig i vandet. Du skal derfor sørge for at have noget på dig, som øger din synlighed. Det kan f.eks. være en havtaske, lygte eller en tydelig badehætte.

Hav styr på dit udstyr. En for tynd våddragt eller slet ingen våddragt kan udsætte dig for unødig fare som f.eks. chancen for at opleve hypotermi. Dertil er det også vigtigt, at dine svømmebriller eller havtaske ikke går i stykker, mens du er i vandet.

Lær området at kende inden din svømmetur. Du skal gerne have styr på hvordan vandet er på din valgte svømme lokation, samt have styr på redningsvej nummeret, flaget i livreddertårnet og evt. placering af redningsudstyr og hjertestarter.

Svøm aldrig for tæt på en havne udmunding. Større skibe, som er på vej ud af havnen udmundingen kan have svært ved at spotte dig. Det er derfor ikke sikkert at de kan nå at standse eller undvige dig.

Hold øje med dine omgivelser. Du skal gerne have orienteret dig om hvorvidt, der er andre personer til stede i vandet, inden du begynder at svømme. Det kan f.eks. være kajakroer, surfere, skibe osv.

Helt generelt findes der mange forskellige guides til åbent-vand svømning rundt omkring på nettet. Du skal derfor selv gøre din research inden du hopper ud i det. Det nævnte svømmeudstyr i denne artikel er nogle af de mest essentielle ting, som man skal huske. Men det vigtigste er, at du føler dig tilpas og stoler på dine svømmeevner.

Oliver Saalbach Ottesen
Getwatery.dk