Sådan smider du babykiloene
Som nybagt mor er der bestemt nok at se til, men det betyder ikke at man ikke har lyst til at komme i gang med at få smidt de sidste babykilo. Kroppen har dog stadig brug for ro efter graviditet og fødsel. Det er derfor en dårlig ide at kaste sig ud i en voldsom slankekur med masser hård motion lige efter en fødsel. Her kan du få gode råd til et sundt vægttab som nybagt mor.
Inkluder baby i din daglige motion
Mange babyer sover trygt og godt i barnevognen, og især når man kører med den. En rask gåtur er en oplagt måde at motionere på som nybagt mor. En gåtur kan være ligeså god som den løbetur du aldrig kommer afsted på. Det vigtige er at du får pulsen op. Gå derfor hurtigt afsted, gerne i naturområder, i stedet for at slentre afsted og kigge på butikker.
For at gøre det så nemt som muligt kan du putte din baby i en dejlig kørepose. Så behøver du nemlig ikke at bøvle med at pakke din guldklump ind i alverdens køredragter og trøjer, når I skal på tur.
Spis sundt og nærende
Kost er mindst lige så vigtig, hvis ikke vigtigere, end motion, når du gerne vil tabe dig. Når du ammer dit barn har du brug for ca. 500 ekstra kalorier på en dag. Det svarer til omkring to skiver rugbrød med pålæg og et æble. Husk derfor, at det er naturligt at føle ekstra sult som ammende mor. Husk derfor endelig at prioritere kosten, og få sunde kalorier indenbords. Læs evt. sundhedsstyrelsens anbefalinger til en sund kost.
Husk mellemmåltiderne
Når man er træt, og den lille endelig er faldet i søvn, er det fristende at ty til noget nemt og hurtigt mad. Og det er faktisk ofte her, at man får indtaget en masse usundt, uden egentlig at tænke videre over det. Undgå at lade valget falde på det usunde som slik eller fastfood, når den lille sult melder sig. Indkøb i stedet nogen sunde proteinbarer, hav lækre fuldkornsboller i skabene og masser af nem mad i fryseren til de mest travle dage.
Ideer til sunde mellemmåltider
- En fuldkornsbolle med magert kødpålæg
- En banan eller avocado
- Nødder og rosiner
- Cultura eller skyr med chiafrø og blendede hørfrø
- Havregrød uden sukker (lav også til dig selv, når du alligevel laver til dit barn)
Mange af os spiser generelt for meget sukker, fedt og salt – Læs mere her om hvorfor det er så skadeligt.
Hvordan og hvor meget træning?
Det er en god ide at starte stille og roligt op. Undgå de tunge vægte. Du kan komme langt med en pilatesbold og en yogamåtte. Mærk efter i kroppen når du træner, og undgå at overanstrenge dig selv. Du kan nemt finde gode træningsvideoer på youtube, eller læse relevante bøger om emnet. Se mere om dette i næste afsnit.
Når vi snakker efterfødselstræning er det især essentielt at styrke kernemuskler og bækkenbund. Træner du to gange om ugen, samt en daglig rask gåtur, hvor du får pulsen op, er du godt på vej.
Lav de rigtige øvelser
Det er vigtigt, at du laver de rigtige øvelser. Mens man er gravid deler mavemusklerne sig for at gøre plads til baby. De tager tid før de er samlet igen, og derfor anbefales det ikke at man laver mavebøjninger umiddelbart efter en graviditet.
Læs for eksempel bøger om emnet træning og nybagte mødre. ”Mor og baby i Topform” af Sarah Galán er en af de nyere og meget populære bøger om emnet.
Hjemmetræning er løsningen for mange
Mange mødre har stor glæde af hjemmetræning. Her kan du træne når du vil, og så længe du vil.
Træningen klares mens baby enten sover, eller måske hygger sig på sit legetæppe, i sin skråstol eller med noget stimulerende legetøj. Der er heldigvis masser af babyudstyr, der kan underholde dit barn, mens du træner.
Pres ikke dig selv for hårdt
Det er naturligvis vigtigt at huske sig selv på, at barslen først og fremmest er til for at nyde tiden med baby. Vær derfor ikke for hård ved dig selv, hvis du ikke får trænet to gange hver uge. Så længe du spiser sundt og bevæger dig i hverdagen, så skal babykiloene nok ryge af lige så stille. Et varigt vægttab er ikke nødvendigvis et hurtigt vægttab.
God fornøjelse med træningen!