Weight gainer guide
Weight gainer er efterhånden blevet et buzzword inden for kosttilskud. Vi har valgt at udarbejde denne guide, da vi gerne vil gøre dig klogere på, hvorfor denne form for kosttilskud bliver revet ned fra butikshylderne i disse år.
I guiden forsøger vi at svare dig på de mest almindelige spørgsmål, så du har bedre forudsætninger for at vurdere, hvorvidt weight gainer er noget for dig. Den udarbejdede guide er hovedsageligt henvendt til nybegynderen, der har interesse i at få den basale viden på plads.
Hvad er weight gainer?
Weight gainer er en særlig størrelse, som differentierer sig på flere forskellige fronter. Kosttilskuddet består hovedsageligt af protein, kulhydrater og fedt. Således kan man tale om kalorieholdig kosttilskud, som ikke nødvendigvis er tilegnet enhver person.
Weight gainer er blevet særdeles populært, og der er intet, der tyder på, at efterspørgslen vil dale lige foreløbigt. Indholdet kan variere betydeligt, men det vil typisk bestå af følgende:
- 20-35 % protein
- Kulhydrater (malede gryn, maltodextin e.l.)
- Fedt
Bemærk at ovenstående blot er vejledende. Hvilken variant du skal gå efter vil afhænge af, hvad din målsætning er. Det er derfor alfa omega, at du er opmærksom på næringsindholdet. Der er blevet lavet mange forskellige varianter, fordi ingen mennesker er ens – hvad angår stofskifte, præferencer, målsætninger og meget mere.
Hvad er forskellen på weight gainer og proteinpulver?
Der er mange mennesker, der har tendens til at forveksle weight gainer og proteinpulver, hvilket kan være en smule farligt. Selvom disse to varianter har nogle fællestræk, adskiller de sig også på flere forskellige faktorer. Nedenfor får du et kort overblik over, hvad der adskiller disse to varianter:
Proteinpulver = Bidrager med et højt proteinindhold (et godt supplement til muskeltilvæksten)
Weight gainer = Bidrager med et højt protein- og kalorieindhold (supplement til muskeltilvækst og vægtforøgelse)
Indholdet af protein i proteinpulver er højt sammenlignet med indholdet i weight gainer. Vil du både tage på og samtidig opbygge muskelmasse, vil det være weight gainer, du skal gå efter.
Står du med to bøtter, bestående af henholdsvis proteinpulver og weight gainer, vil du også opdage, at næringsindholdet adskiller sig markant. Før du træffer et valg, bør du tænke over, hvad du ønsker at få ud af at indtage kosttilskud.
Læs også om: Proteinbar som er en anden god kilde til hurtige og nemme proteiner.
Hvor meget skal jeg indtage? – Og hvornår?
Weight gainer viser sig måske at være det helt rigtige kosttilskud for dig, men hvor meget skal du indtage, og hvornår skal du gøre det? Det er nogle af de spørgsmål, der er vigtige at svare på, før du begynder at proppe dig med kosttilskud. Det er først og fremmest vigtigt at notere, at der ikke er to personer, der har et identisk kaloriebehov.
Find dit personlige kaloriebehov: Dit personlige kaloriebehov vil afhænge af flere forskellige faktorer. Det afhænger bl.a. af dit køn, alder, vægt og højde. Ydermere afhænger det af din målsætning og dit aktivitetsniveau. Det er altså ikke underordnet, om du er mand eller kvinde, eller om du vejer 60 eller 90 kg. I dag findes der flere beregnere, som kan give dig et vejledende svar på, hvor mange kalorier du har brug for at indtage dagligt.
Lad det forblive et supplement: Weight gainer bør aldrig gå hen og blive din foretrukne vej til indtagelse af kalorier. Det skal i stedet fungere som et supplement. Indtager du ikke kalorier nok gennem din kost, kan du supplere med weight gainer.
Den rigtige dosering: Den rigtige dosering vil endnu en gang afhænge af den enkelte person. Din ideelle dosering skal findes på baggrund af, om dit kalorieindtag er i overskud eller underskud. Det er meget almindeligt, at brugere af weight gainer indtager 80-100 gram (svarende til omkring 350-400 kalorier) om dagen. Du er dog nødt til at undersøge, hvor mange kalorier du har brug for.
Det rigtige tidspunkt: Weight gainer kan indtages før og efter træning – eller på begge tidspunkter. Det er mest hensigtsmæssigt at indtage efter træning, da din krop har brug for henholdsvis protein og energi efter en hård træning. Det kan dog også indtages på alle andre tidspunkter af døgnet, da det kan bruges som et mellemmåltid. Du kan f.eks. indtage weight gainer i forbindelse med din morgenmad, hvis du sætter pris på et skud protein og energi fra morgenen af.
Bliver jeg tyk af weight gainer?
Der er fortsat mange danskere, der holder sig væk fra weight gainer, fordi de er bange for at blive overvægtige. Men skal man virkelig frygte at blive tyk af weight gainer? Vi kan af gode grunde ikke svare dig på, hvor meget dit indtag vil påvirke din vægt, da der er flere faktorer, der spiller ind – bl.a. din øvrige kost og dit stofskifte.
Såfremt du har et for højt kalorieindtag over en længere periode, har du en reel risiko for at blive tyk. Har du ikke styr på dit kaloriebehov, risikerer du også at tage flere kilo på, end du har ønsket dig. Det er blot med til at understrege, hvor vigtigt det er, at du har styr på dit personlige kaloriebehov. Tager du flere kilo på end ønsket, bør det selvfølgelig være et tegn på, at du skal skrue ned for dit indtag af weight gainer.
Er der bivirkninger ved at indtage weight gainer?
Kosttilskud – heriblandt weight gainer byder typisk på nogle få bivirkninger, som man ikke skal ignorere. Vi kan dog hurtigt slå fast, at bivirkningerne er minimale. Bivirkningerne er meget begrænsede, da kosttilskuddet hovedsageligt består af protein fra mælk og kulhydrater fra malede gryn o.l.
Selvom bivirkningerne er begrænsede – nærmest ikke eksisterende – skal du alligevel kende til de få bivirkninger, du kan komme til at opleve. Det vil vi kigge på nedenfor:
- Uren hed – Uren hud er én af de bivirkninger, du kan komme ud for. Det er dog kun de færreste, der oplever denne bivirkning, hvorfor det ikke nødvendigvis vil berøre dig. Bivirkningen er mest tilbøjelig til at vise sig, hvis du indtager store mængder weight gainer. Oplever du markante problemer med uren hud, bør du finde en anden variant.
- Du optager fedt (ikke kun muskler) – Weight gainer fører typisk til vægtforøgelse, hvilket ofte vil være målet med indtagelsen. Det behøves altså ikke at være en reel bivirkning, men du skal alligevel være opmærksom på én ting. Vægten, du tager på, bidrager ikke blot til muskeltilvækst, men også dine fedtdepoter. Det vil altså påvirke din fedtprocent, hvilket ikke nødvendigvis er faretruende, hvis du netop har en målsætning om at tage på.
- Maveproblemer – Det er ingen hemmelighed, at der er nogle mennesker, der har mere sarte maver end andre. Er din mave sart, skal du være påpasselig med at fylde dig med weight gainer. Maveproblemer kan gøre sig gældende, hvis du indtager store mængder weight ganer hver dag. Det kan f.eks. skyldes mælkeallergi eller laktoseintolerans. Det er desuden helt naturligt at opleve luft i maven, hvis man indtager mere protein, end man reelt har brug for.
Hvordan indtager jeg weight gainer?
Weight gainer er mest udbredt i pulverform, ligesom du kender fra proteinpulver. Det er derfor alfa omega, at du har en shaker til rådighed. Pulveret kan blandes op med vand og / eller mælk, hvor der er mulighed at opnå en perfekt konsistens.
Indtager du weight gainer i forbindelse med et træningssæt, kan du f.eks. indtage 50 gram før træning og 50 gram efter træning. Du kan også sagtens indtage én stor shake på 100 gram, hvis du ønsker det. Den optimale dosering vil typisk være 50-120 gram / shake.
Før du nyder din shake, skal du selvfølgelig sørge for at ryste indholdet godt og grundigt, så du kommer klumperne til livs. Der er altså ingen grund til at lede efter en decideret opskrift, da det er meget simpelt.
Føler du ikke, at doseringen er den rigtige, kan du løbende justere den – enten op eller ned. Det kræver selvfølgelig, at du løbende følger med i din udvikling.
Læs også om: Protein pandekager
Hvordan finder jeg det bedste weight gainer på markedet?
Det kræver ikke megen research at konkludere, at der er mange muligheder, når det kommer til weight gainer. Du er selvfølgelig interesseret i at købe det bedste af det bedste, hvorfor du gør klogt i at undersøge markedet. Der er flere store og anerkendte medier, der har kåret diverse testvindere, men det er ikke nødvendigvis varianter, der stemmer overens med dine krav og behov.
Der findes ikke en reel definition på den bedste weight gainer, da der bør flere ting, man vælger at lægge vægt på. Vi har vurderet, at følgende kriterier er de vigtigste i denne sammenhæng:
- Pris
- Smag
- Kvalitet / indhold
Den bedste weight gainer er den variant med den bedste smag, den bedste kvalitet og ikke mindst den rigtige pris. Det er væsentligt, at man formår at vægte kvalitet over kvantitet, da kvalitet er det vigtigste. Kvalitet kan være forbundet med en lidt højere pris, men vi mener, at pengene er givet godt ud. Det gør sig i øvrigt også gældende for andre former for kosttilskud, hvor man får, hvad man betaler for.
Anbefaling: Populært weight gainer på det danske marked
Der findes efterhånden ikke den producent af kosttilskud, der ikke har valgt at kaste sig over weight gainer. Det betyder i praksis, at du har rigtigt meget at vælge mellem, hvilken både kan være en fordel og en ulempe. Før du svinger kreditkortet, skal du i hvert fald være dygtig til at sammenligne de forskellige produkter på kryds og tværs.
I denne guide vil vi gerne komme med nogle enkelte anbefalinger, som du kan vælge at følge. Disse anbefalinger har vi listet nedenfor:
- Bodylab Weight Gainer – Denne variant byder på dansk kvalitet, hvilket i sig selv er et stort kvalitetsstempel. Kvalitetsmæssigt kan man ikke sætte en finger på denne variant, som består af valleprotein og langsomme optagelige kulhydrater. Du kan vælge mellem mange forskellige smagsvarianter. Det skal desuden nævnes, at pulveret er særdeles nemt at blande op med vand og / eller mælk. Ydermere er der en fin balance mellem pris og kvalitet.
- Mutant Mass Gainer – Her er der ligeledes tale om en populær variant, som bliver brugt af rigtigt mange fitnessudøvere og bodybuildere. Kvalitetsmæssigt er denne variant middelmådig – læg bl.a. mærke til det høje indhold af sukker og fedt. Har du problemer med akne, vil denne variant ikke være den rigtige for dig. Dernæst vil man opleve, at pulveret er lidt svært at blande op sammenlignet med andre varianter. Du skal ryste shakeren i forholdsvis lang tid, før du kommer klumperne til livs. Smagsmæssigt er det svært at komme med noget kritik.
- Optimum Nutrition Serious Mass – Varianten fra Optimum er blevet rost af mange anmeldere, hvilket bestemt ikke er en tilfældighed. Det er nemlig weight gainer, der byder på høj kvalitet. Indholdet af kalorier er meget fornuftigt, ligesom det er en fordel, at der ikke er tilsat sukker. Det er desuden værd at fremhæve det fornuftige indhold af mineraler og vitaminer, som er godt for din krop. Smagen vurderes også som godkendt, hvorfor helhedsindtrykket er langt over gennemsnittet.
Ovenstående er blot vores anbefalinger, som du kan vælge at følge eller lade være. Alle nævnte varianter kan købes hos danske forhandlere, og priserne tilgodeser ethvert budget. Vi kan desuden nævne, at alt bliver kvalitetstestet, før det forlader produktionen og bliver sendt til dig. Du kan med fordel give weight gainer en chance, så du kan finde ud af, om det er noget, der kan gavne dig og din krop.