Svømmetræning – 3 lette trin til at komme i gang

Dette indhold er sponsoreret

Du har sikkert løbet en masse? Eller måske cyklet? Men min oplevelse på min egen krop er, at det ret hurtigt bliver pænt kedeligt og ensformigt, også ender det med at man slet ikke kommer af sted og får dyrket den motion, som man ellers havde planlagt.

Løsningen på dette problem kan muligvis være svømning, eller mere specielt svømmetræning. For selvom mange danskere ikke ser svømning som en rigtig ”sportsgren”, så er det faktisk en af de mest populære overhovedet i Danmark (nummer tre lige efter fodbold og gymnastik), ligesom du forbrænder utroligt mange kalorier. Også er det bare muligt at gøre svømmetræningen helt anderledes fra gang til gang, således det aldrig bliver det samme igen og igen, selvom det umiddelbart for mange ikke-svømmere ”bare” handler om at svømme frem og tilbage i et større svømmebassin, men det er faktisk meget mere om det. Det vil jeg få dig til at forstå herunder. Også er det tilmed rigtig billigt at komme i gang med svømmetræning, bare noget badetøj og et par svømmebriller, som du kan finde til DK´s billigste priser og det største udvalg her, også er du i gang.

Derfor bør du overhovedet overveje at svømmetræne

At svømmetræne er godt for mange ting. Du er sikkert bare ikke klar over det.

For det første så er det rigtig god konditonstræning. Du får lynhurtigt pulsen op under selve svømningen, og det kan ske på under 20 sekunder, hvis du virkelig anstrenger dig. Dertil bruger du også hele kroppen under svømningen, herunder specielt alle de store muskelgrupper, hvilket betyder at din krop skal bruge meget mere ilt, hvilket i sidste ende forbedrer din iltoptagelse og dermed din kondition.

For det andet så er det nærmest bare livsnødvigt at kunne svømme bare nogenlunde her i Danmark. Med vand hele vejen rundt om vores land, samt utroligt mange søer inde i midt i, så er det bare en nødvendighed at du også kan svømme. Og det er nok den største grund til at du bør lære at svømme længere distancer, for det kan simpelthen redde dit liv, hvis du pludselig kommer ud for noget. Faktisk drunker ca. 37.000 hvert år i Europa, hvilket bare understreger alvoren af at kunne svømme bare nogenlunde.

Derudover så er svømmetræning bare rigtig godt for ledene. For når du svømmer i vand, så opløses din krops vægt og du bliver næsten vægtløs, hvilket betyder at dine led ikke bliver belastes nær så meget som ved f.eks. løb og cykling. Derfor er svømning også generelt rigtig godt til alle, som har problemer med ondt i ledene.

Sådan kommer du bedst i gang med svømmetræning:

1. Meld dig ind i en svømmeklub

Nogle foretrækker at svømme alene uden en træner når den lokale svømmehal alligevel har åbent, men det er altså en klart fordel, hvis du fra starten melder dig ind i din lokale svømmeklub. På den måde får du både et tilrettelagt træningsprogram til hver træning, hvilket sikrer at du får noget ud af din træning og at din teknik løbende bliver tilpasset, du har nogle faste træningstider du kan tilpasse resten af dit liv efter ligesom du så ikke kommer til at svømme helt alene, hvilket ret hurtigt ellers bliver kedeligt.

2. Få købt det rette svømmeudstyr

Uden det rette svømmeudstyr kommer du ikke særligt langt, men reelt set har du faktisk slet ikke brug for særligt meget. Udover en badedragt eller et par badebukser, så er det faktisk bare et par svømmebriller du mangler, hvis du altså ikke allerede har sådan et par. Mere har du faktisk ikke brug for til en start, mens du så senere hen kan udvide med forskelligt svømmeudstyr, som f.eks. svømmefødder, pullboy, svømmesnorkel, svømmeplade og et par finger paddles. Alt dette og meget mere kan du læse mere om i denne udførlige artikel om brug af svømmeudstyr.

3. Find en svømmemakker at svømme med

Ligesom med løb, så rammer dagligdagen også hurtigt, og uden en træningsmakker, så bliver det til tider også svært at komme af sted til svømmetræning. Derfor bør du finde en i din omgangskreds, som også kunne tænke at blive bedre til at svømme, og tilmed forbrænde en masse kalorier. Det kunne være din kæreste, et familiemedlem eller en ven. Men det er bare hulens vigtigt for at holde kontinuiteten i svømmetræningen, for du lærer altså ikke at svømme på et par timer. Det kræver regelmæssigt træning.

Jeg håber du kunne bruge disse tre forholdsvis lette trin, således at du kan komme godt i gang med din svømmetræning. Jeg er sikker på at du i hvert fald ikke vil fortryde det.