Træningsprogram til løbebånd
Der findes vel ikke en træningsform, hvor du forbrænder mere end ved at løbe. Alt er naturligvis relativt, og det er, hvad du gør det til. Men vil du i virkelig god form, så er løb noget af det mest effektive at kaste sig over, da du bruger hele kroppen, og du løfter din egen vægt, hver gang du tager et skridt.
Den kan være hårdt at komme i gang med at løbe, men når du først er i gang og har fået gjort det til et fast del af dit ugentlige program, så vil du opdage, at det bliver nemmere og nemmere. Ved at løbe på løbebånd kan du løbe året rundt. Der er ingen forhindringer på vejen eller i skoven, og du skal ikke tage dig af glat underlag. Desuden kan du tilrettelægge din løbetræning meget præcist, da et løbebånd opretholder den fart, den er sat til.
Uanset om du er ny eller garvet løber, så skal du altid være påpasselig med at overtræne. Din krop er en organisme, der kun kan holde til et vist træningspres og belastning. Føler du dig træt og udmattet, eller har du smerter nogen steder, så skal det IKKE løbes væk. Så tager du en slapper. Løbeskader som fx knæskader kan blive kroniske eller langvarige. Og det er da noget sjovere at kunne løbe langsomt frem for slet ikke at kunne løbe.
Træningsprogram til løbebånd – Nybegynderen
Start at altid ud med små, korte og langsomme ture, så din krop vænner sig til at løbe på løbebåndet. Du kan måske starte med 3 km 2 gange om ugen de første 5 uger. Husk ikke at give den gas, da du hurtigt kan få skader, fordi din krop ikke er vant til det. I starten løber du meget gerne langsommere på den første km, så du lige bliver lidt varm, før du stiger lidt i tempo. Når du føler, at du har meget godt styr på det, og du ikke mærker nogen skavanker, så kan du tage en gang mere om ugen – eller stige til 5 km 2 gange om ugen med en smule mere tempo på. Når vi siger roligt tempo, så skal det være i et tempo, hvor du ville kunne tale med sidemakkeren.
Øg både tempo og længe, når du føler, du er klar til det. Men husk, at der i hvert fald går 3-4 måneder med kontinuerligt løb, før din krop vænner sig til det. Løbeskader er den største stopklods, så pas på.
Træningsprogram til løbebånd – Den øvede
Er du en garvet løber, så stiler du måske efter hurtigere tider ved fx motionsløb. Er intervaltræning ikke en del af dit ugentlige løbepensum, så integrer det nu og mærk en vanvittig forskel på kort tid. Intervallerne øger din evne til at optage ilt, da du presser dine lunger.
Fordelt over et fire ugers program, hvorefter du repeterer (starter forfra), så kan det se således ud:
Dag 1. 7-8 moderat tempo. Dag 2. 5-6 roligt tempo. Dag 3. pause. Dag 4. 5 gange 1000 meter interval, hvor du presser dig selv. Dag 6. pause . Dag 7. 10 km roligt tempo.
Det er naturligvis forskelligt, hvor meget en erfaren og øvet løber løber på sit løbebånd, men varier altid dine uger, så du træner dit åndedræt. På den måde kan du rykke dine pulszoner og komme i bedre form.